Gezond koken: 7 slimme tips

Heb je er weleens bij stilgestaan dat er tijdens het koken veel fijnstof vrijkomt? Een goede afzuigkap helpt. En er zijn meer dingen waarop je kunt letten. We geven je 7 tips waarmee jij zelf de touwtjes in handen houdt.

Koken pannen

1. Schaf een goede afzuigkap aan

Tijdens het koken komt fijnstof vrij, vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten. Die fijnstof kan tot enkele uren na het koken in huis blijven hangen. Een afzuigkap is dan ook een must, het liefst met een kap die helemaal over het fornuis hangt, zodat de damp eronder blijft. Kies er een die de kookdampen direct naar buiten afvoert met een capaciteit van minimaal 300m3/uur.

2. Zet de afzuigkap direct aan

Zet de afzuigkap direct aan als je begint met koken. Laat ‘m na het koken nog een tijdje aan. Als de pannen zijn afgekoeld, kan de afzuigkap weer uit.

3. Denk aan inductie

Kook liever op een inductie kookplaat dan op gas, omdat bij inductie geen verbrandingsgassen ontstaan die het gevolg zijn van koken op aardgas. Bij inductie koken is bovendien minder sterke afzuiging nodig. (Nog wat voordelen van inductie: het eten is sneller warm, de kookplaat is makkelijk schoon te maken en je past de temperatuur van de pitten snel aan.)

4. Kook met bakboter of olijfolie

Koken in roomboter of olijfolie van een eerste persing (extra vierge) geeft extra fijnstof doordat het al bij 150 graden gaat verbranden. Kies liever voor gewone bakboter of olijfolie van een latere persing.

5. Zet pannen achter op het fornuis

Dan vangt de afzuigkap vrijwel alle kookdampen af. Doe een deksel op de pan, zodat het huis niet extra vochtig wordt. Zet altijd een raam open tijdens het koken zodat de lucht kan verversen.

6. Maak filters regelmatig schoon

Door vuil en vet in het vetfilter van de afzuigkap werkt de afzuiging minder goed. Maak daarom de filters eens per twee maanden schoon. Roestvrijstalen vetfilters kun je in de afwasmachine doen.

7. Gebruik liever geen recirculatie afzuigkap

Kookluchtjes worden daarbij via een koolfilter of een plasmafilter gefilterd en teruggeblazen in huis. Daarbij blijft te veel fijnstof in de lucht. Bovendien heeft dit type afzuigkap geen kanaal naar buiten.

Deze tips verschenen eerder in Longwijzer nummer 5 uit 2018. 
Credits voor tekst: Annemarie van Dijk, m.m.v MilieuCentraal, TNO

Boekje Gezonde lucht binnen

Wat kun je zelf doen?

De lucht in huis is vaak ongezonder dan je denkt. Je kunt er zelfs ziek van worden. Bestel gratis het boekje en lees hoe je zelf de lucht in huis gezonder kunt maken.

Bestel gratis het boekje