Doneer nu Gratis magazine
Geef Astrid adem - Duur: 01:13 Making of video commercial 'Geef adem'

Geef adem aan Astrid

Vrij kunnen ademen is voor 1,2 miljoen Nederlanders helemaal niet vanzelfsprekend. Zij hebben een longziekte die grote gevolgen heeft voor hun leven. Die impact wordt zichtbaar in onze nieuwe campagnevideo. Hieraan werken mensen mee die zelf een longziekte hebben. We brengen hun verhaal in beeld en je ziet wat benauwdheid met hen doet.

Eén van de mensen die meewerkte is Astrid. Zij heeft astma en kreeg een halfjaar geleden corona, waardoor heeft ze zeven dagen in het ziekenhuis heeft gelegen. Toen ze voor de video met een brancard de ambulance in werd gebracht, kon ze haar tranen niet meer bedwingen.

Dat kwam even heel erg binnen. Een halfjaar geleden kon ik nog geen vijf meter lopen zonder daar een uur van te moeten bijkomen. Ik lag dan hijgend in bed om weer op adem te komen.
Astrid, heeft corona gehad
Astma zwakke punt

Corona kwam aan als een klap voor Astrid. Voor ze ziek werd had ze eigenlijk nauwelijks last van haar astma. ‘Ik gebruik twee keer per dag puffers en daarmee kan ik alles doen wat ik wil, ook sporten. Ik had nooit gedacht dat ik in de risicogroep zou vallen, zo voelde ik me niet. Maar toen ik corona kreeg bleek mijn astma toch mijn zwakke punt te zijn. Ik ben zo ziek geworden dat ik absoluut niet zonder zuurstof kon. Ook bleek ik een dubbele longontsteking te hebben.’ 

Hoewel het nu gelukkig een stuk beter gaat met Astrid, is ze nog niet de oude. Ze heeft nog vaak last van erge vermoeidheid en af en toe van kortademigheid. Het was voor haar op sommige momenten dan ook heel confronterend om mee te doen aan de video. ‘Ik moest natuurlijk nadoen dat ik heel erg buiten adem was. Toen kwamen er ook weer emoties boven.’ Tijdens de opnames besefte Astrid hoe bijzonder het is dat ze nu, een half jaar later, in staat is om dit te doen. 

Niet goed functioneren

Astrid vindt het goed dat de invloed van een longziekte nu voor meer mensen zichtbaar wordt. ‘Er zijn heel veel mensen in Nederland die te kampen hebben met longproblemen. En of je nu astma hebt, COPD of iets anders, je kunt er niet goed mee functioneren. Dus ik vind het heel belangrijk dat dit onder de aandacht komt.’

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212