Vragen over roken en corona

Veel mensen die roken vragen zich af of er een verband is tussen roken en het krijgen van corona. Wetenschappers denken van wel. De afweer in de longen van mensen die roken werkt minder goed. Daarom zijn mensen die roken over het algemeen gevoeliger voor virusinfecties en waarschijnlijk ook voor dit coronavirus.

Coronavirus

Eenmaal besmet lopen rokers een groter risico om ernstig ziek te worden. Dat blijkt uit informatie van het Trimbos-instituut. Roken verstoort het functioneren van het immuunsysteem, zowel algemeen als specifiek in de longen. Bij rokers werken de trilhaartjes van het slijmvlies in de luchtwegen minder, waardoor verontreiniging makkelijker de longen in komt. Roken verhoogt ook de ontstekingsreacties. Bovendien kan door roken de longfunctie al verminderd zijn, waardoor rokers minder ‘reservecapaciteit’ hebben. Er is daarom reden om aan te nemen dat rokers met COVID-19 meer vatbaar zijn voor ernstige complicaties.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO):

"Bij het roken komen de vingers in contact met de lippen. Dit vergroot de kans dat je het virus overdraagt van je hand naar je mond. Daarnaast kunnen bij rokers de longen minder goed werken. Zij krijgen dan minder zuurstof binnen. Hun risico op ernstige longaandoeningen, zoals een longontsteking, is hierdoor groter."

Heeft stoppen met roken nu nog zin?

De coronacrisis wordt door veel rokers gezien als een unieke kans om te stoppen. Stoppen met roken heeft altijd zin, juist nu. Door te stoppen met roken verbetert de afweer van je longen. Je merkt al heel snel effect.

Hulp bij stoppen met roken

Roken is een verslaving. Mensen die onder begeleiding stoppen, hebben zeven keer meer kans op slagen. In deze tijd is het slim om hulp op afstand te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:

Meer informatie

Ga voor meer informatie over stoppen met roken en corona naar ikstopnu.nl/roken-en-corona

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose