Help mee Gratis magazine

De impact van de versoepeling van coronamaatregelen op Patricia

De maatregelen om het coronavirus te remmen worden verder versoepeld. Zo gaan per 1 juni restaurants en cafés onder bepaalde regels weer open en naast het basisonderwijs gaat ook het voortgezet onderwijs weer van start. Bovendien laten andere landen steeds meer toeristen toe en zijn mensen volop vakantieplannen aan het maken. De versoepeling betekent voor velen meer vrijheid, maar wat vinden 1,2 miljoen mensen met een longziekte ervan? Zij komen vaak noodgedwongen al maanden het huis niet uit. We vroegen het Patricia (59), zij heeft COPD: “Ik ben heel bang voor een tweede coronagolf. En daardoor ben ik volledig verbaasd dat er weer gepraat wordt over op vakantie gaan naar het buitenland.”

Ik kom al vanaf begin maart niet meer buiten. Als ik besmet raak met het coronavirus overleef ik het niet. Afgelopen maanden heb ik mijn kinderen en kleinkinderen heel erg gemist, want ze konden hier niet naartoe en ik ga daar ook niet heen. En dat terwijl bijna al mijn vijf kleinkinderen de afgelopen maanden jarig zijn geweest. Ik zou ze heel graag willen knuffelen. Dat dat niet kan maakt me soms heel erg verdrietig.” 

“Mijn humor en positiviteit houden me op de been. Al het nare heeft ook een voordeel: de lucht is bijvoorbeeld zuiverder. Ik kan mezelf heel zielig vinden en alles heel naar vinden, maar het verandert niets aan de situatie. Je kan net zo goed genieten van wat je nog hebt, hoewel het heel beperkt is op dit moment. Ik merk bij andere longpatiënten dat zij in een dip komen. Daar probeer ik voor te waken.”

“De ergste golf is nu geweest, geheid dat er nog een komt, maar ik vind dat ik wel wat soepeler mag worden. Ik moet niet panisch worden. Ondanks dat ik het nog steeds doodeng vind, ben ik vorige week op bezoek geweest bij een vriendin. Dat kostte heel veel voorbereiding. Ik ging op mijn scootmobiel, dat is veilig. Ik reed zo dat ik geen knopjes in hoefde te drukken om over te steken.”

“Onderweg was ik steeds waakzaam, bijvoorbeeld voor tegenliggers. Voor ik bij mijn vriendin binnenkwam deed ik handschoentjes aan en een soort sjaal om, daar kan ik tenminste door ademen. Want door een normaal mondkapje krijg ik geen lucht. Ook de sjaal maakte me trouwens super benauwd, ik heb hem afgedaan toen ik ver genoeg bij mijn vriendin vandaan zat.”

“Ik zou heel kort op bezoek gaan, maar ik genoot zo dat ik er twee uur heb gezeten. Daar voelde ik me schuldig over, want ik zie mijn kinderen en kleinkinderen nog niet. Maar op bezoek gaan bij mijn vriendin was anders, want dat ging over een korte afstand en daar zijn geen kleine kinderen.”

Ik ben heel bang voor een tweede golf. En daardoor ben ik volledig verbaasd dat er weer gepraat wordt over op vakantie gaan naar het buitenland. Is het zo veel moeite om nog even rustig aan te doen?
Patricia

"Je kan best zonder vakantie, ik kan dat al jaren niet meer. Nederland is mooi genoeg, je tuin is mooi genoeg, de zon schijnt hier ook. Geniet van wat je hier allemaal hebt."

“Ik kan nog steeds niet naar de dokter, omdat ik nog te veel risico loop. Mensen beseffen niet dat er nog steeds een pandemie is. En dat iedereen covid kan krijgen. Als je hoort van covidpatiënten wat voor schade ze oplopen en hoeveel pijn ze hebben, dan moet je bereid zijn om voorzichtig te zijn en je verantwoordelijkheid te nemen voor iedereen. Dus niet alleen de chronisch zieken.”

Longfonds sprak eerder met Patricia. Lees haar verhaal.

Dit interview is afgenomen op 27-5-2020. 

Lees meer over de impact

Het coronavirus treft ons allemaal, maar kwetsbare mensen in het bijzonder. Juist ook mensen met een longziekte voelen zich extra onzeker, bezorgd en beperkt door alle maatregelen. Hoe beleven zij deze tijd?

Ga naar alle verhalen
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212