Doneer nu Gratis magazine
 

Hoe zorg ik goed voor mezelf?

In deze tijd is alles anders. Je kunt niet meer op een controle-afspraak bij je longarts. Je voelt je misschien bezwaard om hem of haar te bellen met een vraag of een klacht over je gezondheid. Je kunt niet meer trainen met je fysiotherapeut. Je kunt geen bezoek meer ontvangen en werken moet ook anders. Hoe zorg je toch goed voor jezelf? 

Nu je misschien liever niet je (long)arts benadert met een vraag of een klacht over je gezondheid ben je toch op zoek naar informatie. Logisch! Gelukkig zijn er op internet veel websites te vinden die bomvol informatie staan over allerlei thema’s, zoals ziektes, klachten, medicijnen en hulpmiddelen. Ook zijn er verschillende apps die je helpen om inzicht te krijgen in je klachten en je vragen beantwoorden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Maar voor jezelf zorgen gaat over meer dan informatie krijgen over bijvoorbeeld je ziekte, klachten of medicijnen. Het gaat er ook over hoe je in je vel zit en hoe je je lekkerder kunt voelen. Want ook door afleiding, leuke dingen digitaal samendoen, bewegen en prettig werken kan je je beter voelen. Bekijk de ideeën hieronder! 

Bedenk wel: blijf niet te lang rondlopen met klachten. Bij twijfel ALTIJD je specialist raadplegen! 

Thuisarts.nl

Op thuisarts.nl kan je alles vinden over gezondheid en ziekte. Je vindt er informatie over de klachten die bij de ziekte horen, wat de ziekte inhoudt, hoe die behandeld kan worden en wat je zelf kunt doen. Zo staat er ook informatie over het in gesprek gaan met je arts, over bewegen, leren omgaan met je ziekte of wanneer je contact moet opnemen met je (huis)arts. Met behulp van tekeningen of filmpjes wordt de tekst verduidelijkt. Thuisarts.nl is gemaakt door artsen en bevat dus betrouwbare informatie.  

Apotheek.nl

Op apotheek.nl vind je allerlei informatie over medicijnen, combinaties van medicijnen, bijwerkingen, waarschuwingen en instructies voor gebruik. Zo vind je er video’s hoe je het beste je inhalator kunt gebruiken. Je kunt ook bekijken welke medicijnen het meeste worden gegeven bij een bepaalde ziekte of klacht. Je kunt ook zoeken op thema (zoals antibiotica). Kortom: handig om zelf in de gaten te houden hoe het zit met je medicijnen. 

Bewegen zonder fysiotherapeut

Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook nu je niet meer fysiek naar je fysiotherapeut kunt. Hierbij geldt: elke beweging loont. Hoe kan je zelf aan de slag blijven?

Tips van het Longfonds
Lees meer over hoe belangrijk het is om te blijven bewegen, krijg tips, oefeningen en uitleg over stoelgym op onze uitgebreide pagina 'Bewegen in tijden van corona'. 

Vragen over fysiotherapie

Longfonds heeft een hele lijst vragen en antwoorden voor je opgesteld over fysiotherapie in deze coronacrisis. Krijg antwoord op vragen als 'Wat kan mijn fysiotherapeut op dit moment voor mij doen?' of 'Kom ik met mijn longziekte in aanmerking voor fysiotherapie aan huis?'. 

Hulpmiddelenwijzer.nl

Hulpmiddelenwijzer.nl geeft per ziekte, beperking of thema een overzicht van hulpmiddelen. Er wordt ook uitgelegd welke varianten het beste zijn getest en hoe je eraan kunt komen. Met een eenvoudige keuzehulp kun je de beste keuze maken.

Apps

Er zijn veel apps die je helpen zelf in de gaten te houden hoe het met je gezondheid gaat en die ervoor zorgen dat je meer controle hebt over je longziekte. 

 • Longforumbrengt je in contact met andere mensen met een longziekte. Je kan ervaringen uitwisselen, vragen stellen, zorgen delen, informatie vinden
Afleiding

Met het thuis zitten kun je natuurlijk ook wel wat afleiding gebruiken, om de tijd te doden, om het piekeren even te vervangen of gewoon omdat het leuk is. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Leuk voor de kinderen: Zapplive Extra
Iedere doordeweekse dag tussen 13:00 en 15:30

Gratis informatief prentenboek Flip, grote vriend en corona

De Bibliotheek heeft meer dan 4.000 gratis luisterboeken beschikbaar gesteld in de LuisterBieb
Een deel ervan kun je ook gratis beluisteren wanneer je geen lid bent!

De Bieb voor BinnenBlijvers
Woon je in Amsterdam, Arnhem, Leiden, Rotterdam of Utrecht? Laat dan boeken aan je deur bezorgen. 

Bekijk online initiatieven van bekende sterren
NPO heeft een mooi overzicht gemaakt van wat jij binnenkort online kunt volgen of bekijken. 

IDFA stelt maar liefst 302 documentaires beschikbaar
Films van 1988 tot 2019. Voor ieder wat wils en dus genoeg materiaal om menig documentaireliefhebber even mee zoet te houden.

Thuiswerken

Als je moet thuiswerken is een goede houding misschien nog wel belangrijker als op kantoor. Voorkom nek- en schouderklachten met deze handige oefeningen en tips. 

Meer informatie over corona en longziekten

Wil je weten wat het coronavirus precies met je longen doet? Bekijk onze pagina 'corona en je longen'

Heb je vragen over algemene vragen over het coronavirus? Of heb je vragen over beademing en behandelbeperking? Longfonds stelde allerlei vragen aan deskundigen. 

Als je wilt lezen hoe andere mensen met een longziekte omgaan met de maatregelen en hoe zij aankijken tegen het coronavirus lees je op de pagina 'impact van corona'. 

Het coronavirus heeft ook invloed op het werk van zorgverleners. Hoe verandert het coronavirus hun werk?

Samen dingen online doen

Het is lastig om sociale dingen te ondernemen als je je deur niet uit kan. Daarom zijn er ook allerlei online oplossingen waarbij je toch op afstand iets met elkaar kan doen. Veel in het Engels, maar uiteindelijk volgt het zich vanzelf.  

 • Let’s gaze: samen – op afstand – een film kijken met webcam aan
 • togethertube.com: op afstand een film kijken met elkaar 
 • Netflix Party: kijk samen series en films via deze "app" via je webbrowser Chrome.
 • Deel games, video’s en nog veel meer
 • Houseparty: een app waar je tot acht mensen tegelijk kunt videobellen en spelletjes met elkaar kunt spelen, zoals Wie ben ik?, Pictionary en triviaspelletjes.  Te verkrijgen in de App Store of Google Play.
 • Karaokegame.com: samen karaoke zingen via internet 
 • Happening: via deze app kan je met elkaar chatten en spelletjes spelen, zoals Selfie Time (waarbij Selfie-opdrachten krijgt).
 • Geoguessr: via deze site krijg je een locatie in Google streetview te zien. Daarna moet je aangeven waar je denkt dat die plek op de wereld is. Hoe dichterbij je bij de daadwerkelijke plek bent, hoe meer punten je verdient. In principe niet bedoeld om samen te spelen, maar via bijvoorbeeld Skype kan je dit prima met elkaar spelen
 • Plug.dj: samen muziek luisteren en ontdekken  
 • Digitaal bordspelletjes spelen: veel spelletjes zoals Kolonisten van Catan, Rummikub en Ticket to ride hebben ook een app. Zoals 'Nummi' voor Rummikub en 'Draw something' voor Pictionary. 
 • Boardgamearena: speel spelletjes met elkaar, zoals Weerwolven en Saboteur.

Kijk voor meer ideeën zoals op afstand met elkaar tekenen, lezen, schrijven of webshoppen op  ldrmagazine.com onder ‘tools’. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212