Help mee Gratis magazine
 

Corona en je longen

Op deze pagina leggen we uit wat er precies met je longen gebeurt als je ziek wordt. Dat helpt om beter te begrijpen wat er gebeurt als je het coronavirus binnenkrijgt. Ook lees je meer over een ziekenhuisopname door het coronavirus, wat beademing is en hoe het herstel van het virus verloopt. Vermoed je dat je het coronavirus hebt? Neem dan contact op met je (huis)arts. 

Wat gebeurt er met je longen als je ziek wordt?

Bacteriën en virussen komen vaak binnen via de mond en luchtwegen. Een virus kan zich verplaatsen via direct contact en indirect contact. Als iemand die ziek is, bijvoorbeeld door het coronavirus, hoest of niest, komen besmette druppeltjes in de lucht. Krijg je die binnen, via bijvoorbeeld ademhalen, dan kun je besmet raken. Ook via de handen wordt een virus doorgegeven. Raak je vervolgens je gezicht aan of eten dat je opeet, dan kun je besmet raken.

Een virus bindt zich makkelijk aan de cellen in je longen. Wanneer je lichaam ontdekt dat er een ziekteverwekker je lijf is binnengedrongen, wordt het immuunstelsel actief om de ziekteverwekkers op te ruimen. Als je lichaam een virus niet herkent dan zal het zelf een stofje ontwikkelen dat het virus kan opruimen, maar dat kost tijd. In de tussentijd kan het virus zich verder kopiëren en verspreiden. Als je immuunsysteem te hard werkt, kan het ook doorschieten en zelf schade toebrengen aan je lichaam.  Het longweefsel, waar het virus het eerst binnenkomt, kan (permanent) beschadigd raken. 

Je kunt de volgende klachten krijgen wanneer een virus of bacterie je lichaam binnenkomt:

Slijm

Virussen en bacterieën blijven hangen in het slijm. De trilhaartjes binnen de longen transporteren het slijm met de ziekteverwekkers uit je longen naar je keel. Daar wordt het opgehoest of doorgeslikt. Zo proberen de longen zichzelf schoon te houden en ziekte te voorkomen. Door veel virusdeeltjes krijg je meer slijm en moet je vaker hoesten. 

Hoesten

Zie hierboven. Je hoest slijm met ziekteverwekkers uit je longen.  

Kortademigheid

Door veel slijm in de longen, beschadigd longweefsel en door schade aan de longblaasjes waarbij vocht ontstaat, kunnen je longen zuurstof slechter opnemen uit de lucht. Zo kan je benauwd worden. 

Pijn op de borst

Kan komen door een ontsteking.

Pijn op de rug

Kan ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten. 

Antibiotica

Zijn soms nodig om het lichaam te helpen de virusdeeltjes uit te schakelen. 

Onherstelbare longschade

Kan ontstaan door overgevoeligheid van het immuunsysteem en afbraak van longweefsel. Longweefsel kan beschadigd raken door het virus en door beademing (zie verderop). Zo kan er littekenweefsel ontstaan en kunnen de longen verstijven. 

Wat is een longaanval?

Meestal ga je bij een longaanval meer hoesten en komt daarbij meer slijm omhoog dan normaal. Ook kun je kortademig worden en is inspanning moeilijk.

Het herkennen van een longaanval kan lastig zijn.

Bekijk de video 'hoe herken ik een longaanval?
Wat is een longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in je longen ontstoken. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Door een longontsteking kun je erg benauwd worden.

  • Bekijk deze pagina voor een video en meer informatie over wat er gebeurt bij een longontsteking.
  • Op deze pagina lees je meer over longontsteking bij een kind.
  • Hoe een longontsteking behandeld wordt, leggen we hier uit.
     
Is een longontsteking veroorzaakt door het Coronavirus hetzelfde als een 'normale' longontsteking? 

Met een longziekte heb je net als bij andere virusinfecties de kans om een longontsteking of longaanval op te lopen. Wel is er een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een ‘normale longontsteking’. Als je een 'gewone' longontsteking hebt, is deze vaak goed te behandelen met antibiotica. Heb je longklachten die veroorzaakt zijn door het coronavirus, dan is er (nog) geen specifiek vaccin of medicijn. 

Waarom liggen sommige mensen met Corona in het ziekenhuis? 

In principe kan je lichaam zelf het coronavirus opruimen. Soms is de infectie heel erg of kan je immuunsysteem de infectie niet aan. Dan kan je worden opgenomen in het ziekenhuis en kan je antibiotica via het infuus krijgen. Dit helpt je immuunsysteem een handje. Als je longen ook slecht zuurstof kunnen opnemen vanwege vocht, slijm of beschadiging, dan kan je zuurstoftekort krijgen. In het ziekenhuis kun je dan zuurstof krijgen. In sommige gevallen kun je uitgedroogd raken door vochtverlies door eventueel diarree en koorts, of te weinig drinken. In dat geval krijg je een infuus met extra vocht. 

Wat gebeurt er als je op de IC komt door het Coronavirus? 

Als je door het coronavirus zo ziek bent dat er belangrijke lichaamsfuncties, zoals je ademhaling, uitvallen kun je op de IC terecht komen. Dit gebeurt voornamelijk bij een erge longontsteking. Het lichaam is dan zo uitgeput dat het niet meer (geheel) zelfstandig kan ademhalen. Hoe dit bij het coronavirus precies komt weet men nog niet precies. 

Als je op de IC komt door het coronavirus wordt je in slaap gebracht zodat je kunstmatig beademd kan worden. Doordat je beademd wordt en in slaap bent, kun je niet eten, praten, drinken en naar de wc. Je kunt kunstmatig worden gevoed via een slangetje in je neus dat naar je maag gaat (maagsonde) en je kunt een slangetje krijgen dat je urine opvangt in een opvangzak (blaaskatheter). Soms is er ook ondersteuning van de bloeddruk nodig. Alle lichaamsfuncties (zoals je bloeddruk, zuurstofgehalte in het bloed en je bloeddruk) worden continu goed in de gaten gehouden door allerlei machines. Het verplegend personeel houdt de metingen van deze machines in de gaten. De meeste coronapatiënten liggen drie tot vier weken op de IC.  In deze voorlichtingsfilm van het Amsterdams UMC wordt duidelijk uitgelegd, wat er in de IC gebeurt.

Hoe werkt beademing?

Bij kunstmatige beademing krijgt een persoon via een neus-mondmasker of een buisje in de luchtpijp zuurstof via een machine in de longen geblazen. De afvalstof koolstofdioxide wordt uit de longen weggezogen. Er kan geheel of gedeeltelijk beademd worden, dit verschilt per persoon. Beademing zelf doet geen pijn, maar vaak vinden mensen het een onprettig gevoel als er lucht in de longen wordt geblazen. Hierdoor worden mensen vaak in diepe slaap gebracht, vooral bij volledige beademing.  

Coronapatiënten liggen op de buik, waardoor er een snellere doorbloeding van de longen is en een betere zuurstofuitwisseling. Al het slijm verzamelt zich aan de voorkant, waardoor het slijm makkelijker weggezogen kan worden. De longblaasjes aan de kant van de rug kunnen zich bovendien weer openen, waardoor de longen makkelijker zuurstof kunnen opnemen. Op deze manier krijgt het lichaam de kans om te herstellen en wordt de beademing langzaam afgebouwd, totdat de patiënt wakker wordt en weer zelf kan ademen.  

Hoe verloopt het herstel van het coronavirus?

Hoe het herstel verloopt is nog onduidelijk omdat het virus nieuw is. Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patienten door het coronavirus. Daarover kun je hier meer lezen. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212