ESG, SDG'S EN GEZONDHEID: EEN OPROEP TOT DUURZAME SAMENWERKING

Met de groeiende nadruk op ESG (Environment, Social, Governance) en de verplichte rapportage over ESG-prestaties die in 2025 wordt ingevoerd volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), is het voor bedrijven van cruciaal belang om actief betrokken te zijn bij maatschappelijke vraagstukken. 

 

SDG, mvo, duurzaam

ESG en de Sustainable Development Goals (SDG's)

Dit biedt niet alleen kansen voor het verbeteren van de ESG-prestaties, maar ook voor het invullen van de Sustainable Development Goals (SDG's) door samen te werken met maatschappelijke organisaties zoals Longfonds. De CSRD geldt per 1 januari 2024 voor bedrijven die nu ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moeten voldoen. De CSRD-richtlijn is een opvolger van de eerdere NFRD. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die buiten de NFRD vallen.

Luchtvervuiling en gezondheid: een kostenpost voor de samenleving

De Wereldgezondheidsorganisatie noemt bijvoorbeeld luchtvervuiling de grootste milieubedreiging voor de gezondheid. Dat kost onze maatschappij heel veel geld. Zo is berekend dat de gezondheidsschade door luchtvervuiling minimaal €4 miljard en maximaal enkele tientallen miljarden per jaar bedraagt. Preventie van longziekten is daarmee essentieel voor de houdbaarheid van de gezondheidszorg.

De Interactie tussen Luchtvervuiling, Klimaatverandering en Gezondheid

De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis. Integraal beleid is nodig voor snellere en grotere gezondheidswinst. Luchtvervuiling en klimaatverandering hangen sterk met elkaar samen: luchtvervuiling draagt bij aan klimaatverandering, en klimaatverandering vergroot op haar beurt weer het risico op luchtvervuiling. Zo ontstaat er een ziekmakende vicieuze cirkel, waarvan beide aspecten een negatieve impact hebben op (long)gezondheid. Daarom is het belangrijk om milieu-, klimaat- en gezondheidsvraagstukken integraal te benaderen.

SDG 3: het belang van gezonde lucht!

Gezonde lucht en SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn, gaan hand in hand. SDG 3 richt zich op de impact van luchtvervuiling op de gezondheid en de kosten van gezondheidsschade, en benadrukt het belang van preventie van longziekten voor duurzame gezondheidszorg.

SDG 10: gelijke kansen en een gezonde leefomgeving

Ook gaat een gezonde leefomgeving samen met gelijke kansen. Het moet niet uitmaken waar je woont, iedereen moet ongeacht zijn of haar woonplaats gezonde lucht in kunnen ademen. Dat geldt voor thuis, op het werk en op school. Een gezonde leefomgeving met goede luchtkwaliteit is belangrijk voor preventie van longziekten en een weerbare, gezonde samenleving met gelijke kansen. SDG 10 pleit voor gelijke kansen en het verminderen van ongelijkheid, ongeacht iemands woonplaats. Het gaat over het bevorderen van inclusieve groei en het waarborgen van gelijke kansen voor iedereen. Het doel is om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.

Samenwerken voor een positieve impact op gezondheid en duurzaamheid

Wij nodigen u uit om na te denken over hoe uw bedrijf kan bijdragen aan deze belangrijke SDG's door samen te werken met Longfonds. Samen kunnen we een positieve impact creëren op de gezondheid van gemeenschappen en de wereld om ons heen, terwijl we voldoen aan ESG-eisen en bijdragen aan een duurzame toekomst.