Doneer nu Gratis magazine
Maaike de Reijke, heeft astma Genezen kan niet, maar ik kan zelf veel doen om minder last van mijn astma te hebben

Alternatieve behandeling bij astma

Heeft u behoefte aan meer dan alleen de medische zorg van uw arts? Er zijn verschillende behandelingen die u kunt volgen. Denk aan homeopathie of acupunctuur. Overleg altijd eerst met uw arts voordat u begint met een alternatieve behandeling.

Homeopathie en acupunctuur zijn voorbeelden van alternatieve behandelingen. Kiest u voor een alternatieve behandeling? Dan is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Alternatieve zorg is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Er zijn dus geen harde bewijzen dat uw klachten afnemen als u de behandeling volgt. Overleg altijd met uw arts als u bijvoorbeeld kruiden of homeopathische geneesmiddelen wilt gebruiken. Stop in elk geval nooit met de medicijnen die u van uw arts gekregen heeft. 

Alternatieve zorg

Een alternatieve behandeling kan u helpen om uw klachten te verminderen. Maar het is nooit een vervanging van de reguliere behandeling. Vraag aan uw zorgverzekeraar of u de behandeling vergoed krijgt.

Voorbeelden van alternatieve behandelingen zijn:

Homeopathie

Een bekende alternatieve behandeling is homeopathie. Van een aantal homeopathische geneesmiddelen wordt beweerd dat zij een positieve werking op het afweersysteem hebben. De medicijnen zijn er in de vorm van druppels, pillen en zalf. U kunt ze zelf kopen bij de drogist, of laten voorschrijven door een homeopaat. Houd er rekening mee dat ze niet altijd goed samengaan met uw eigen medicijnen. Overleg daarom altijd met uw arts.

Acupunctuur

Bij acupunctuur plaatst de therapeut kleine, dunne naalden in uw lichaam, op plekken waar energie doorheen stroomt. Op die manier probeert de acupuncturist om verstoorde energiestromen van en naar uw organen weer in balans te brengen.

Ademtherapie

Er zijn verschillende vormen van ademhalingstherapie, ze zijn gericht om beter te leren ademhalen - in rust maar ook bij inspanning. Fysiotherapeuten bieden dit soms aan naast conditie- en spiertraining of oefeningen om beter slijm kwijt te raken. 

Antroposofie

Een antroposoof richt zich op het in balans brengen van lichaam, ziel en geest. Een alternatieve behandeling door een antroposoof is heel breed. Zo kunt u bewegingstherapie krijgen, maar ook adviezen over voeding, medicijnen of massage.

Natuurgeneeswijzen

Bij de natuurgeneeskunde staat het wegwerken van afvalstoffen uit het lichaam centraal. Bij deze alternatieve behandeling worden kruiden, massages en aangepaste voeding gebruikt. Hiermee verwijdert u afvalstoffen uit uw lichaam. Zo probeert de natuurgenezer uw klachten te verminderen.

Yoga

Yoga is een alternatieve behandeling gebaseerd op beweging. Met yoga brengt u energiestromen in het lichaam in balans. Dat gebeurt door bepaalde bewegingen uit te voeren. Bij yoga staat een goede ademhaling en evenwicht tussen lichaam en geest centraal. U kunt op verschillende plaatsen yoga volgen, zoals in veel sportscholen of buurthuizen.

Informatie over astma altijd dichtbij

Wilt u alle informatie over astma thuis nog eens rustig nalezen? Wilt u de informatie over astma gebruiken om anderen dingen uit te leggen? Of wilt u de informatie aan iemand anders geven? Bestel dit handige boekje zodat u alle informatie over astma altijd bij de hand heeft.

Bestel nu gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl