Doneer nu Gratis magazine

Slaapapneu

Wanneer u last heeft van slaap apneu, dan stokt uw adem tijdelijk tijdens uw slaap. 

Bij patiënten met obstructief slaapsyndroom (OSAS) stopt tijdens de slaap de ademhaling telkens even voor zo’n 10 tot 30 seconden; soms meer dan 50 keer per uur. De ademhaling stopt veelal door afsluiting van de bovenste luchtwegen. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed.  De persoon in kwestie wordt zelden zelf wakker, echter verstoort de apneu wel de normale slaap.

Symptomen

Door apneu ontstaat regelmatig zuurstoftekort tijdens de slaap. Dit verstoort de volledige en herstellende slaap. Verval van krachten is het gevolg, met op den duur totale uitputting. Door verschillende bijkomende ziekten, die vroeg of laat ontstaan, merken artsen vaak niet apneu als oorzaak op. De fysieke klachten zoals hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen, worden dikwijls geïsoleerd behandeld; uiteraard zonder veel resultaat. Gedragsverandering en verval van cognitieve kwaliteiten, is het volgende dat opvalt aan de onbehandelde apneu patiënt.

Cijfers

Circa 6 tot 12% volwassenen lijdt aan de aandoening apneu. Behandeling vindt plaats in zogenaamde slaapklinieken. Doorgaans werken KNO-artsen, longartsen en neurologen samen. Meer dan de helft van de apneudiagnoses worden door longartsen gesteld; KNO-artsen nemen ongeveer derde voor hun rekening en de rest van de apneu patiënten valt toe aan neurologen. De longarts schrijft doorgaans bij zware apneupatiënten de CPAP voor, een beademingstechniek. Met overdruk worden de luchtwegen opengehouden tijdens de slaap. Lichtere apneupatiënten kunnen doorgaans goed resultaat halen met het MRA (een mondbeugel) die in 50% van de gevallen door de KNO-arts wordt voorgeschreven. In 10% van de gevallen is een kaakchirurg, tandarts of orthodontist betrokken.

Apneuvereniging

In Nederland is de afgelopen 25 jaar veel pionierswerk gedaan door de ApneuVereniging om deze ernstige slaapstoornis onder de aandacht van behandelaars brengen. Doordat slechts een gering deel van de OSAS-patiënten daadwerkelijk behandeld wordt, is er nog steeds een wereld te veroveren. Alleen door tijdige en juiste diagnose, gevolgd door juiste behandeling, kan dit voorkomen worden. Als maatregelen om de gezonde slaap te herstellen achterblijven, lopen deze mensen onherstelbare lichamelijke en psychische schade op. Het gevaar is bovendien dat zij zonder blijvend resultaat door het zorgcircuit dwalen vanwege behandeling van comorbiditeiten. Voor meer informatie kijk op www.apneuvereniging.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl