Wat kun je zelf doen?

Lees wat je zelf kunt doen voor de geboorte van je kind, na de geboorte in het ziekenhuis en thuis.

2. Korina en Bas, vrouw met kort donker haar en baby met blonde haren, wang aan wang

Voor de geboorte

Als je baby CHD blijkt te hebben, is van een onbezorgde zwangerschap geen sprake meer. Praat vooral samen met je partner over de diagnose en het vervolg. Steun elkaar zo goed mogelijk en blijf praten, ook al zijn je gevoelens en ideeën misschien niet helemaal hetzelfde.

Net zo belangrijk is het informeren van je omgeving. Het is aan te raden om al voor de geboorte aan je omgeving te vertellen wat er aan de hand is. Je naasten kunnen emotionele steun bieden en helpen met praktische dingen, zoals een bezoek aan het ziekenhuis voor controle.

Wat je alvast kunt doen

Het omgaan met onzekerheden en tegenslagen is niet makkelijk. Het helpt dan om je bezig te houden met dingen waarop je invloed hebt, zoals het regelen van praktische zaken. Hieronder vind je wat opties.

Na de geboorte in het ziekenhuis

Na de geboorte moet je baby soms lang in het ziekenhuis liggen: weken tot soms wel maanden. Een operatie bij zo’n kleintje is heel erg spannend. Knuffel je kind gerust, ook al ligt hij aan allerlei slangen. Dat is voor beiden prettig.

Als het even kan, is het goed om je baby te buidelen, ook wel kangoeroeën genoemd. Je houdt het dan op je borst, bij voorkeur op je blote huid. Buidelen is niet alleen goed voor jullie band, maar ook voor de gezondheid van de baby, met name voor de ademhaling. Als buidelen niet mogelijk is, kun je een T-shirt van jezelf of je partner in zijn bedje leggen of een dekentje/doekje met je lichaamsgeur. De baby herkent de geur en zal zich er veilig door voelen.

Stel in deze tijd vooral al jullie vragen aan de artsen en verpleegkundigen.

Broertjes & zusjes

Het verdelen van de aandacht tussen je pasgeboren baby en eventuele andere kinderen kan lastig zijn. Soms mogen broertjes en zusjes niet mee naar het ziekenhuis, omdat ze bepaalde kinderziekten nog niet hebben gehad. Het kan dan helpen om foto’s en filmpjes voor hen te maken.

Verlof

In Nederland heb je recht op zestien weken verlof, bestaande uit zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Als je kind na de bevalling meer dan zeven dagen in het ziekenhuis is opgenomen, heb je recht op maximaal tien weken langer verlof. Je hebt dan een verklaring van het ziekenhuis nodig. Als je kind in meerdere ziekenhuizen heeft gelegen, heb je van elk ziekenhuis een verklaring nodig. Vraag het extra verlof uiterlijk in de laatste twee weken van je eigenlijke verlof aan. Tip: op de site van het UWV lees je er meer over.

Na de geboorte thuis

En dan mag de baby mee naar huis. Dat is fijn, maar ook spannend. Een baby met CHD is extra kwetsbaar. Wat kun je verwachten en wat zijn de belangrijkste adviezen voor de eerste periode?

Er zijn een paar manieren om de kans op ziekte bij je kind te verkleinen als je eenmaal thuis bent:

Meekomen op school
Als je kind snel een infectie te pakken heeft, zal het waarschijnlijk meer schooldagen missen dan gemiddeld. Klachten die lijken op astma kunnen ervoor zorgen dat je kind minder goed kan meekomen met gym en spelletjes. Ook kan de ontwikkeling van de motoriek moeizamer gaan. Fysiotherapie kan dan zinvol zijn. Vooral kinderen die langdurig op de intensive care hebben gelegen, kunnen leerproblemen hebben. Ook darm- en maagproblemen en groeiproblemen komen voor.

2. Korina en Bas, vrouw met kort donker haar en baby met blonde haren, wang aan wang

Bas heeft vaak infecties door CHD, maar hij heeft de moeilijke tijd goed doorstaan

Korina Slijkhuis, moeder van Bas

Ervaringen van anderen

Als je kind CHD heeft, vind je het misschien prettig om het daarover te hebben. Daarvoor is platformchd.nl opgericht. Zij organiseren landelijke bijeenkomsten en hebben (besloten) groepen op Facebook: een voor ouders van kinderen met CHD en een voor ouders die een kindje aan CHD hebben verloren. Ook op Longforum.nl kun je in contact komen met andere ouders.

Praat mee op Longforum

Deel je ervaringen over zeldzame longziekten.

Naar longforum.nl

Meer over CHD

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose