Wat kun je zelf doen?

Wie astma heeft, moet daarmee leren omgaan. Dat is niet makkelijk. Astma is voor iedereen anders. Gevoelens van boosheid, verdriet of angst zijn daarbij heel normaal. De meeste mensen met astma kunnen met de juiste behandeling een normaal leven leiden. Probeer een goede balans te vinden. Richt je vooral op wat je nog wel kunt, maar hou rekening met wat niet meer lukt.

'Het leren accepteren van mijn ziekte vind ik het moeilijkst' - Monni Woearbanaran, heeft astma.

Monni Woearbanaran

Als je astma hebt, kom je voor lastige keuzes te staan. Bijvoorbeeld als je hobby’s hebt die een astma-aanval kunnen veroorzaken. Of als astma het uitoefenen van je beroep moeilijk maakt. Je vraagt je af wanneer je klachten nog aanvaardbaar zijn. Wat heb je nodig van vrienden, familie en collega’s?

Ervaring van anderen

Iedereen probeert op zijn eigen manier om te gaan met astma. Om antwoorden te krijgen op je vragen, kun je zelf informatie verzamelen. Bijvoorbeeld door te praten met andere mensen met astma. Zij kunnen je steunen. Dit kan online op Longforum of persoonlijk via Longpunt. Het uitwisselen van ervaringen levert vaak waardevolle tips op. Je kunt ook praten met je huisarts, praktijkondersteuner of longverpleegkundige.

Wat kun je zelf doen?

Een gezonde, sportieve manier van leven helpt om je klachten te verminderen. Dat geeft een goed gevoel. Bovendien maakt het je onafhankelijker. De meeste mensen met astma kunnen met een goede behandeling een vrijwel normaal leven leiden.  Zelf actie ondernemen om je leven met astma beter te maken noemen we zelfmanagement. Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken. Je leeft 24 uur per dag met je astma en weet dus beter dan wie ook wat je klachten, mogelijkheden en beperkingen zijn.

Gratis boekje over astma

Wil je informatie over astma in een papieren boekje nog eens rustig nalezen? Of wil je iemand anders informatie geven? Bestel dit handige boekje zodat je informatie over astma altijd bij de hand hebt.

Bestel gratis

Astma: thuis en op het werk

Het is soms nodig om je huis of werkplek aan te passen. Bijvoorbeeld als je overgevoelig bent voor huisstofmijt. Of als je een werkplek hebt waar je klachten erger worden, bijvoorbeeld door slechte ventilatie.

Sommige mensen krijgen door hun werk last van astma. Dit komt regelmatig voor als je bijvoorbeeld op een boerderij werkt, bakker of lasser bent, of werkt met bepaalde chemische stoffen, zoals verflakken. Als je door je werk last krijgt van astma, dan noemen we dat beroepsastma. Ga dan in gesprek met je leidinggevende en je bedrijfsarts.

Negatieve gevoelens bij astma

Soms zul je je wel eens bang, verdrietig, boos of somber voelen. Dat is heel normaal en begrijpelijk. Vooral op momenten dat je veel last van astma hebt, of als je het een tijdje niet goed onder controle hebt. Je kunt niet alles meer en het kost tijd om daaraan te wennen. Het kan moeilijk zijn om je ziekte te accepteren en te zien wat je nog wél kunt.

Meestal zijn de negatieve gevoelens over astma er alleen op momenten dat je er veel last van hebt. Ze nemen daarna ook vaak weer af. Maar misschien gaan ze niet vanzelf over. Krijg je er last van in je dagelijks leven? Dan is het verstandig om hulp te vragen. Bijvoorbeeld aan een maatschappelijk werker of een psycholoog. Je huisarts kan je doorverwijzen.

Doe de astmatest

Ruim de helft van de mensen met astma heeft zijn klachten onvoldoende onder controle. Dat betekent dat als ze anders omgaan met hun ziekte, hun leven leuker kan worden. Kun jij alles met je astma?

Doe de astmatest
Stel lopend op het strand, fiets aan de hand

Hoe kunnen vrienden en familie helpen?

Vraag familie, vrienden en kennissen om je te helpen. Bijvoorbeeld door dingen van je over te nemen die je zelf niet meer kunt:

  • Vraag anderen om niet te roken waar je bij bent.
  • Vraag anderen om zo min mogelijk parfum, aftershave of deodorant met parfum te gebruiken.
  • Vraag iemand om met je mee te gaan naar gesprekken met de arts. Zo voel je je zich misschien sterker. En twee mensen horen en onthouden meer dan wanneer je alleen gaat.
  • Vertel anderen wat je zelf wel en wat je niet kunt doen. Vraag hen om daar rekening mee te houden.

Vind je het moeilijk om anderen te vragen rekening met je te houden? Dat is begrijpelijk. Misschien denk je dat je jouw omgeving tot last bent. Leg daarom heel goed uit waarom je om hulp vraagt.De meeste mensen reageren begripvol. Het gaat tenslotte om je gezondheid.

Welke hulp kun je krijgen?

Heb je hulp nodig in het huishouden? Moet je huis aangepast worden? Of heb je vervoer nodig? Daar kun je misschien hulp krijgen. Vraag aan je zorgverzekeraar en je gemeente of je recht hebt op hulp of op een vergoeding daarvoor. Let op: hiervoor gelden veel wetten en regels, die soms erg ingewikkeld zijn. Een MEE-organisatie kan je meer informatie en advies geven. Zij beantwoorden vragen over bijvoorbeeld opvoeding, werken, wonen en geldzaken. Zoek een MEE-organisatie bij jou in de buurt.

Moet jouw werkplek aangepast worden, zodat je aan het werk kan blijven? Ga dan op tijd in gesprek met je leidinggevende en de arbo-arts van het bedrijf. Misschien is het voor jou ook belangrijk dat collega’s weten van je astma.

Astma op school

Voor kinderen met astma is het prettig als de mentor en klasgenootjes op de hoogte zijn. Dat kan door bijvoorbeeld een werkstuk te maken over astma of een spreekbeurt te geven. Bestel het gratis informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt.

Houd klachten stabiel met het persoonlijk Astma Actieplan

Het persoonlijk Astma Actieplan is een hulpmiddel om je astma onder controle te houden of krijgen. Dit plan helpt je beslissen wanneer en wat je kunt doen als je astmaklachten erger worden. Je vult het samen met je zorgverlener in.

Bestel hier het Astma Actieplan

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine