Astma-aanval

Een astma-aanval is een vervelende ervaring en deze ervaring kan soms angstig zijn. Iedereen met astma heeft wel eens te maken met een astma-aanval. Je kunt de kans op een aanval verkleinen.

'Elk jaar lig ik wel twee of drie keer in het ziekenhuis' - Ruby Themans, heeft astma.

Ruby Themans meisje

Heb je een astma-aanval? Probeer dan vooral rustig te blijven, hoe moeilijk dat soms ook is. Paniek maakt je klachten alleen maar erger. Leer erop vertrouwen dat een astma-aanval over gaat. Neem bij een aanval je medicijnen zoals de arts dat heeft voorgeschreven.

Luchtwegverwijdende medicijnen helpen meestal binnen een paar minuten. Werkt het middel na 20 minuten nog niet? Inhaleer dan opnieuw. Blijft de benauwdheid daarna nog steeds aanhouden? Bel dan je arts. Je kunt altijd overleggen hoe vaak je de luchtwegverwijder mag gebruiken bij een astma-aanval.

Oorzaak

De meeste astma-aanvallen worden veroorzaakt door virussen. Het zijn dezelfde virussen als waar je verkouden van wordt. Iedereen is wel eens verkouden, dat is onvermijdelijk. Wel kun je ervoor zorgen dat je minder vatbaar wordt voor verkoudheid. Dat doe je door te zorgen voor een goede weerstand.

Een goede weerstand bouw je op door:

  • bewegen of sporten
  • gezond eten
  • voldoende slapen​

Astma-aanvallen worden veroorzaakt door stoffen waar je allergisch voor bent. Deze stoffen worden ‘prikkels’ genoemd. Bekende prikkels zijn bijvoorbeeld:

  • huisstofmijt
  • huisdieren
  • geuren zoals parfum en schoonmaakmiddelen
  • tabaksrook

Probeer deze prikkels te vermijden.

Stille astma-aanval

Bij een ernstige astma-aanval kunnen de bronchiën zo vernauwd zijn dat er nauwelijks lucht in- of uitkomt. Er is dan geen piepend geluid meer te horen. Dit wordt ook wel een 'silent chest' (stille borstkas) of stille astma-aanval genoemd.

Het herkennen van een stille astma-aanval kan moeilijk zijn, vooral bij oudere kinderen. Kinderen die dit hebben, zijn vaak heel benauwd en angstig of suf. Ook hebben ze een snelle hartslag en hoor je minder ademgeruis als je naar de borstkas luistert. Snel ingrijpen is hierbij heel belangrijk. Vaak is dan behandeling met medicijnen via een infuus nodig.

Boekje Meer bewegen minder benauwd

Gratis beweegtips bij longziekten

Niet voor iedereen is bewegen even vanzelfsprekend. Als je een longziekte hebt kan bewegen ook eng zijn: wat als je extra benauwd wordt of nog vermoeider? Deze beweegtips helpen je op weg en helpen het bewegen makkelijker vol te houden.

Bestel het gratis boekje

Om een astma-aanval te voorkomen is het belangrijk dat je je medicijnen gebruikt, zoals je hebt afgesproken met je arts. Hou je zich aan de voorgeschreven dosering. Dan bescherm je het medicijn je longen zo optimaal mogelijk. Verwacht je in contact te komen met stoffen waar je last van krijgt? Gebruik dan vooraf een luchtwegverwijder. Dit helpt klachten voorkomen.

Waarom sporten en bewegen helpt

Voldoende sporten of bewegen helpt astma-aanvallen voorkomen. Bewegen of sporten is soms moeilijk. Je krijgt het sneller benauwd dan mensen zonder astma. Probeer toch door te zetten. Een half uur sporten of bewegen per dag is vaak genoeg om je longen sterker te maken. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht wordt een uur sporten aangeraden.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER