Verslag diner Longpunt Beverwijk

De deelnemers van het Longpunt Beverwijk mochten kennismaken met het Lestaurant in Heemskerk door deelname aan het aldaar voor hen te verzorgen diner.

Lestaurant

Op maandagmiddag 14 november 2022 rond half zes, was het dan eindelijk zover.

Wat is het Lestaurant? Het is een restaurant als onderdeel van het SKILLS vmbo. Het idee is dat de leerlingen, van rond de 14 jaar, van de afdeling BR(Horeca, Bakkerij & Recreatie) de basisvaardigheden van het restaurantleven zowel in theorie als praktijk eigen kunnen maken. Anders gezegd ze maken zelf lekkere gerechten en kunnen dat ook op een professionele manier, in een feitelijk tot restaurant omgebouwd klaslokaal, met gasten serveren.

Naast de meer praktische activiteiten zoals de zwemgroep en de mondharmonicagroep is het ook goed om elkaar ook op een informelere manier te ontmoeten. Het leek Toos Ploegaert (als coördinatrice van het Longpunt Beverwijk) dan ook een leuk idee om dit met belangstellende leden van het Longpunt dit eens samen te doen. Er was plaats voor 42 gasten en er wordt een 3 gangen menu geserveerd. Dit alles voor maar 15 Euro per persoon. Waar krijg je dat nog in deze tijd? Het menu bleef een verrassing maar het was wel mogelijk om specifieke wensen kenbaar te maken. Uiteindelijk hadden zich 42 mensen, inclusief eventuele partner, aangemeld.

Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen door de verantwoordelijke docente en een aantal leerlingen die keurig onze jassen aannamen en op de kapstok ophingen. In het ruime lokaal stonden diverse netjes gedekte tafels op ons te wachten.

Uiteindelijk bleken er twee ploegen actief te zijn. De keukenploeg die de maaltijd met de bij behorende opmaak van de borden verzorgden en een groep die specifiek de bediening inclusief drankjes etc. voor hun rekening namen. Met name de laatste groep zag er perfect uit in hun “bedrijfskleding”.

De bediening was allervriendelijkst en ook waren de leerlingen in staat om in te gaan op een klein praatje. B.v. wat de plannen waren na de studie.  

Het menu werd gepresenteerd in een keurig boekje, waar ook achtergrondinformatie te vinden was over de opleiding, en bestond uit:

  • Linzensoep, als voorgerecht.
  • Kalfsoester met sjalottensaus, gegrilde pompoen, broccoli en pommes duchesses, als hoofdgerecht.
  • Limoen-cheesecacke, als dessert.
  • Koffie, als afsluiting.

Toos had ervoor gezorgd dat alle deelnemers twee consumptie-
bonnen kregen voor een drankje tijdens het eten, afkomstig uit de pot met donaties van derden aan het Longpunt Beverwijk. Tijdens het diner werd gezellig gekeuveld en was er een aangename gezellige sfeer te bemerken. Een beetje rondkijkend liet zien dat alle borden zo ongeveer leeg waren tijdens de diverse ronden. Ofwel het leek eenieder prima te smaken.

Maar het zou natuurlijk geen leerschool zijn als er ook niet iets te verbeteren kon worden opgemerkt. Daarop werden we op onze wenken bediend want twee vertegenwoordigers van de keuken-
groep liepen de diverse tafels af om te horen of er nog op- of aanmerkingen waren ten aanzien van wat was opgediend.

Zoals vaak gebruikelijk is moest er ook een fooi worden bedacht voor de leerlingen. Maar in deze tijd van contactloos betalen is dat wel eens een probleem. Maar Ada heeft samen met Johan twee mandjes rond laten gaan en gelukkig bleek er nog voldoende cash geld bij de gasten beschikbaar te zijn om deze tot een redelijk niveau te vullen.

In een kort afsluitend toespraakje met aansluitend de overhandiging van de opgehaalde “fooi”, bedankte Toos de docente en de leerlingen voor hun inzet van deze geslaagde avond.
Door de docente werd bevestigd dat het geld geteld en genoteerd, uiteindelijk ergens eind van dit jaar bij de andere fooien wordt gelegd en er iets gemeenschappelijks voor alle betrokken van deze afdeling wordt gedaan. Bij het afscheid nemen hoorden we dat deze leerlingen in mei nog een examen zouden krijgen. Een korte analyse bij de nog aanwezige gasten leerde dat ze wat hen betreft unaniem zijn geslaagd.

Diner Lestaurant in Beverwijk