Stationspleinen in Amersfoort rookvrij

De stationspleinen in Amersfoort zijn voortaan rookvrije zones. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni en Longfonds directeur Michael Rutgers namen op 30 november het Stationsplein Amersfoort Centraal officieel in gebruik als rookvrij plein: “Een mooie stap op weg naar een Rookvrije Generatie."

Stationsplein Amersfoort rookvrij

Rookvrij plein
De gemeente Amersfoort plaatste tegels met het rookvrij logo op de pleinen rond de stations Amersfoort Centraal, Vathorst en Schothorst. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni en Longfonds directeur Michael Rutgers namen het Stationsplein Amersfoort Centraal officieel in gebruik als rookvrij plein. Samen met kinderen veegden zij het stationsplein schoon.

Mooie stap
Michael Rutgers: “Fantastisch dat het stationsplein in Amersfoort vanaf vandaag rookvrij is. Een mooie en belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie. Want elk jaar sterven er in ons land 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Gelukkig worden steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij. Zo beschermen we onze kinderen tegen de gevaren van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken.”

Het goede voorbeeld
De volgende generatie een gezonde start in hun leven geven, dat is wat de initiatiefnemers graag willen. Het goede voorbeeld geven door niet te roken is een positief signaal, ook in de openbare ruimte. De gemeente en Longfonds hechten hier veel waarde aan. De treinstations en bushaltes in Amersfoort zijn al langer rookvrije plekken; daar komen de stationspleinen nu dus bij. Immers, we zijn samen op weg naar een Rookvrije Generatie, geven het goede voorbeeld en vervuilen het straatbeeld niet met peuken. Als je geen peuken of sigaretten meer ziet, is de kans ook groter dat er niet gerookt wordt.

Zien roken, doet roken
Wethouder Paffen-Zeenni: “Ik ben er erg blij mee. Eindelijk is ook het stationsplein rookvrij geworden. Zien roken, doet roken. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee andere gemeenten inspireren om dit goede voorbeeld te volgen. Alle NS stations en perrons zijn nu al twee jaar rookvrij, terwijl kinderen daar vroeger nog in de rook stonden. Straks kunnen we ons niet meer voorstellen dat er ooit gerookt is op stationspleinen in heel Nederland. Een verademing.”

Even wennen
Het nieuwe beleid is ongetwijfeld even wennen voor de rokende voorbijgangers. Gelukkig kunnen we daar met zijn allen iets aan doen. De ervaring leert dat mensen het niet erg vinden om vriendelijk te worden gewezen op het rookvrijbeleid. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Bekijk dan deze video of deze toolkit.    

Rookvrije Generatie
Longfonds is samen met andere gezondheidsorganisaties gevestigd aan het Stationsplein in Amersfoort en is - samen met Hartstichting en KWF - één van de initiatiefnemers van de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie.