Onze Podcast top 5 op Internationale Podcast Dag

Luister je weleens een podcast? Je bent zeker niet de enige. Uit recent onderzoek van o.a. de NPO blijkt dat 13% procent van alle inwoners in ons land wekelijks een podcast luistert. Het percentage mensen wat incidenteel wel eens een podcast aanzet ligt zelfs al op 22%. De verwachting is dan ook dat de komende jaren nog meer luisteraars kennis gaan maken met dit nieuwe leuke medium. Misschien jij ook wel?

Mevrouw gaat lopen en podcast luisteren, paars shirt, telefoon in haar hand

Oké, dan nu onze top 5 (met het thema ‘Lucht’)

Klik en luister meteen naar de podcast van je keuze.

  • 1. Bernard van Leer Foundation. Podcast: Gezonde Lucht

    Al wel eens door ons aangeboden op deze website maar absoluut nog steeds het luisteren waard. In deze podcast krijg je antwoord op de vraag welke invloed luchtkwaliteit heeft op de gezondheid van kinderen in Nederland en hoor je het verhaal van de zevenjarige Noëlle en haar gezin en twee kinderlongartsen.

  • 2. De Universiteit van Nederland. Waarom roken we ongemerkt twee pakjes sigaretten per week?

    Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis college op internet. Elke week word je verrast door inspirerende sprekers die jou laten kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. In deze aflevering gaat het over luchtvervuiling, een thema wat ons natuurlijk erg veel doet.

  • 3. Stopcast, daar steek je wat van op!

    Stopcast is de podcast van Stoptober, de nationale campagne ’28 dagen niet roken in oktober’.
    In deze serie o.a. veel BN-ers met inspirerende verhalen waarom zij stoppen met roken, longarts en activist tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter vertelt over haar werk en Pauline Haasbroek (stopcoach van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk) geeft tips en adviezen. Oja, voor het vergeten: Stop, in the name of love!

  • 4. Kalm met Klassiek. Lucht – ‘Air’ van Händel

    Misschien een vreemde eend in de bijt maar uit het enorme aanbod muziekpodcasts is dit echt een heel mooi en leerzaam exemplaar. En natuurlijk met een knipoog naar ons werk 😉

Wat is een podcast eigenlijk?

Een podcast is een vooraf opgenomen geluidsbestand dat je zelf kunt uitkiezen en vervolgens overal kunt beluisteren. Niet alleen vanuit huis, maar ook onderweg of tijdens het uitlaten van de hond of het sporten. Er bestaan miljoenen van die geluidsbestanden, en er is er altijd wel ééntje die jij leukt vindt. Er zijn podcasts over onder meer muziek, boeken, politiek en gezondheid. Je hebt ze in allerlei talen, ook in het Nederlands, en er zijn er zelfs met meerdere afleveringen waardoor er een serie ontstaat. Een beetje zoals de bekende video streamingdiensten die vast wel kent.

Wat maakt het leuk voor mij?      

Gelukkig is dat voor iedereen anders maar vrijwel iedereen die luistert naar podcasts noemt ze ontspannend en inspirerend. Waar je bij het lezen van een boek of tijdschrift op een scherm nog wel eens afhaakt vanwege vermoeide ogen, geeft luisteren juist een totaal ontspannen ervaring. Het helpt je dus om even alle zorgen van een dag te kunnen vergeten, zonder dat het je ogen belast. Dat is in deze ‘lichtgevende schermpjestijd’ alleen al heerlijk.

Maar een podcast is ook echt prettig om nieuwe dingen te leren. Je kunt zo al luisterend informatie tot je nemen terwijl je kookt, in de trein zit of een blokje om gaat. Hierdoor blijf je jezelf ontwikkelen. Wat te denken van podcasts met willekeurige weetjes, spannende ontwikkelingen uit de wetenschap of alles over filosofie? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is al wel eens een podcast over gemaakt. En gelukkig is het einde nog lang niet in zicht!