Lidl stopt met verkoop sigaretten en tabak

Lidl stopt per direct met de verkoop van sigaretten en tabak. Vanaf 1 oktober zijn alle rookwaren uit de schappen verdwenen. Lidl is de eerste supermarkt in Nederland die geen sigaretten en tabak meer verkoopt. Ze zetten hiermee een enorme stap op weg naar een Rookvrije Generatie.

Lidl rookvrij

Drie jaar geleden kondigde de supermarkt al aan uiterlijk 2022 alle rookwaren uit de schappen te willen halen. Dat doel is dus vroeger gehaald. Sinds vrijdagochtend 1 oktober worden in geen enkele Nederlandse Lidl meer sigaretten en tabak verkocht.

De verkoop van sigaretten en tabak is de afgelopen jaren gefaseerd afgebouwd. 'Alle filialen die we afgelopen jaren hebben geopend, waren meteen al rookvrij. De afbouw in de overige filialen is voorspoedig verlopen. Dit gaf ons de kans onze ambitie om geen sigaretten en tabak meer te verkopen nog eerder te realiseren', aldus een woordvoerder.

Rookvrije Generatie
Lidl is aangesloten bij de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie, een initiatief van Longfonds, Hartstichting en KWF Kankerbestrijding, om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken.

De beslissing van Lidl loopt vooruit op de gehele sigarettenban voor supermarkten: vanaf 2024 mag er geen rookwaar meer in supermarkten verkocht worden. Dit is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord.

Kinderen beschermen
'Lidl zet hiermee een enorme stap op weg naar een Rookvrije Generatie, hiermee zijn ze een voorbeeld voor de gehele branche. Wij zijn er van overtuigd dat andere supermarkten niet achter kunnen blijven', zegt woordvoerder Herman Vijlbrief van het Longfonds. Het doel van de Rookvrije Generatie is kinderen de kans geven rookvrij op te groeien en hen te beschermen tegen de verleiding te gaan roken en de schadelijke gevolgen van (mee)roken.