Help mee Bestel gratis
Sandy Roorda, kreeg een longtransplantatie vanwege cystic fibrosis Ik leef dankzij mijn donorlongen

Elke donor is van levensbelang

Orgaandonoren redden levens, ook van longpatiënten. Ruim 200 mensen met bijvoorbeeld COPD, cystic fibrosis of longfibrose wachten op gezonde longen via een transplantatie. Voor hen zijn de longen van een donor van levensbelang. Word daarom nu donor!

Eind 2010 stonden in Nederland 212 mensen op de wachtlijst voor een longtransplantatie, terwijl 68 mensen de longen van een donor kregen. Longtransplantatie is geen uitgemaakte zaak. Elk jaar overlijden longpatiënten die op de wachtlijst staan. De wachtlijst wordt nauwelijks korter. In Nederland zijn twee centra voor longtransplantatie: het UMC Groningen en het UMC Utrecht (samen met Erasmus MC Rotterdam en St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein). Meer weten over (long)transplantatie vind u bij de Nederlandse Transplantatiestichting.

 
Nederland zegt Ja

Eind 2010 stonden in Nederland in totaal 1.300 mensen op een wachtlijst voor een orgaantransplantatie. Jaarlijks sterven bijna 200 mensen die wachten op het orgaan van een donor. Het Longfonds doet mee aan de campagne ‘Nederland zegt Ja’, om nieuwe donoren te bereiken. Net als bijvoorbeeld het Diabetes Fonds, de Maag Lever Darm Stichting, de Nierstichting en het ministerie van Volksgezondheid. De overgrote meerderheid van de geregistreerde Nederlanders zegt ‘Ja’ en wordt donor.

Word ook donor, meld je nu aan!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212