Doneer nu Gratis magazine
Wereld COPD dag 2018 - Duur: 03:23 Yolanda vertelt hoe COPD haar dagelijkse leven beïnvloedt.

Wereld COPD dag

Yolanda van Velzen is 49 en leeft sinds 12 jaar met COPD. Voor haar is elke dag topsport. Met haar zijn er nog ongeveer 600.000 andere mensen met COPD. Voor hen is ademhalen een voortdurende en terugkerende strijd. Tijdens Wereld COPD dag 2018 vragen we aandacht voor de impact van deze onzichtbare ziekte.

Het aantal mensen met de ongeneeslijke longziekte COPD gaat de komende jaren flink toenemen. De verwachting is dat er in 2040 ruim 800.000 mensen met COPD zijn. COPD wordt veroorzaakt door ongezonde lucht die voortdurend in de longen komt bij het ademen, zoals door (mee)roken en luchtvervuiling. Omdat de klachten bij COPD zich vaak pas na jaren openbaren, zal het aantal mensen met deze ziekte de komende jaren oplopen.

Beschadigd longweefsel

Mensen met COPD zijn vaak kortademig en moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door ontstekingen in hun longen en kapotte longblaasjes. De wanden van de longblaasjes zijn zo beschadigd dat ze hun werk niet meer kunnen doen. Stamcellen spelen in dit proces een sleutelrol. Bij gezonde longen repareren stamcellen beschadigd weefsel, maar bij COPD is de schade zo langdurig en chronisch dat de stamcellen lijken uitgeput. Op dit moment bestaat er geen behandeling om deze schade te herstellen.

Onderzoeksprogramma BREATH

Onlangs is het Longfonds onder de noemer Accelerate het unieke onderzoeksprogramma BREATH gestart. Op deze manier wil het Longfonds een doorbraak in de behandeling van de ongeneeslijke ziekte COPD versnellen. Dit programma richt zich op het ontwikkelen van behandelingen die dit proces in de longen juist wel weer kunnen herstellen. Onder leiding van prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut werken topwetenschappers uit de Verenigde Staten en Europa de komende vijf jaar aan minilong gemaakt van stamcellen uit de longen. Met deze minilongen kunnen medicijnen getest worden om de stamcellen in de longen te reactiveren. Daarnaast onderzoekt het team of het herstelproces in de longen aangezet kan worden door gezonde stamcellen terug te plaatsen. Clevers en zijn team hopen binnen acht tot 10 jaar een reguliere behandeling voor patienten te hebben ontwikkeld.

Onzichtbaar

Longfonds directeur Michael Rutgers: “Ondanks dat het aantal mensen met COPD gaat toenemen, zijn veel mensen onbekend met deze chronische aandoening. Het is bijzonder dat Yolanda laat zien wat het betekent om COPD te hebben. Het Longfonds zet alles op alles om een oplossing te vinden voor beschadigd longweefsel. Met ons onderzoeksprogramma BREATH werken we samen met Hans Clevers hard aan een oplossing voor beschadigd longweefsel. Zo willen de grootste wens van mensen met COPD uit laten komen.” Hiervoor is uw steun nodig.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl