Doneer nuBestel gratis
 

COPD onderzoek

Longfonds financiert onderzoek, onder meer naar COPD. Is er een behandeling tegen? En waarom zijn mensen met COPD zo moe? Lees hier meer over de lopende onderzoeken op het gebied van COPD. 

COPD en erfelijkheid

COPD kan komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma. Maar de belangrijkste oorzaak is roken. Toch krijgt niet iedereen die rookt COPD. Hoe kan het dat sommige rokers COPD krijgen en andere niet? Alen Faiz doet in het UMC in Groningen onderzoek naar het verband tussen COPD en erfelijkheid. Wat kan hij met de uitkomsten van het onderzoek?

Moeheid bij COPD

Ruim de helft van de mensen met COPD heeft last van vermoeidheid. Maar waardoor ze zo moe zijn, is niet bekend. Dat maakt een behandeling lastig. Onderzoekers Martijn Spruit en Jan Vercoulen doen onderzoek naar vermoeidheid. Hoe gaat hen dat meer inzicht geven?

Stamcellen aan het werk

Een behandeling vinden tegen COPD. Dat is het ambitieuze doel van Nick ten Hacken en Irene Heijink. In hun laboratorium willen ze longblaasjes kweken. Hoe doen ze dat? 

Longreparatie

Het is dé droom van iedereen met een longziekte: dat kapotte longen weer gerepareerd kunnen worden. Grote kans dat dit in de toekomst kan. Dankzij het onderzoek naar groeifactoren waar Dr. Reinoud Gosens aan werkt. Wat zijn groeifactoren?

Vitamine D en COPD

Dat vitamine D voor sterke botten zorgt, wisten we al. Maar dat je ook minder last van COPD kunt hebben door extra vitamine D te slikken, is een vrij nieuw inzicht. Drie ziekenhuizen doen er een groot onderzoek naar. Hoe zit het onderzoek in elkaar?

Longaanval voorkomen

Het klinkt gek: mensen die al een longziekte hebben met opzet laten hoesten en proesten. Toch gaat een Groningse onderzoekster op die manier onderzoeken of een longaanval kan worden voorkomen. ‘De deelnemers zijn echt helden.’ Hoe doen ze dit? 

E-NOSE 'RUIKT' OF JE EEN LONGZIEKTE HEBT

Stel je eens voor: even blazen bij de huisarts en direct weten of je een longziekte hebt. Het lijkt sciencefiction, maar binnen afzienbare tijd moet het kunnen. Via de e-nose, een slim apparaatje dat longziekten ‘ruikt’. Binnenkort start een onderzoek om de e-nose bij huisartsen en ziekenhuizen te testen. Het onderzoek vindt plaats dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Lees meer over de e-nose.

HELP LONGZIEKTEN DE WERELD UIT!

Op dit moment zijn longziekten als COPD en longfibrose niet te genezen: de schade aan de longen is blijvend. Wat kapot is, blijft kapot. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek lijkt de droom van duizenden mensen met een longziekte dichterbij te halen. Helpt u mee?

Meer over onderzoek naar longreparatie

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden