Doe de testBestel gratis
Waarom een rookvrij schoolterrein? - Duur: 00:54 Bekijk waarom betrokken ouders dit belangrijk vinden

Op school steek je niks op!

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Veel scholen in het voortgezet onderwijs hebben daarom al een rookvrij schoolterrein. Heeft de school van uw kind al een rookvrij schoolterrein?

Vanaf 2020 moeten alle schoolterreinen in Nederland rookvrij zijn. Dit komt voort uit een amendement op de Tabakswet die begin 2016 is aangenomen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Veel scholen in het voortgezet onderwijs hebben daarom nu al een rookvrij schoolterrein. 

Zien roken, doet roken, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Als kinderen hun vrienden of klasgenoten zien roken, gaan ze zelf ook eerder roken. Een goede reden om het schoolterrein helemaal rookvrij te maken. School moet een veilige en gezonde plek zijn, en niet een plek waar kinderen leren roken. Op school steek je niks op!

Feiten & cijfers over roken
 • 70% van de rokers begint voor zijn 18e met roken.
 • De helft van alle rokers rookt zijn eerste sigaret op het schoolplein. 
 • Kinderen onder de 18 doen gemiddeld al één stoppoging. 
 • Er zijn gemiddeld zeven pogingen nodig om met roken te stoppen.
 • De helft van alle kinderen die gaan roken sterft hieraan.

Dat roken niet gezond is, weet iedereen: het veroorzaakt elk jaar bijna 20.000 doden en nog eens 2.500 mensen sterven door de rook van anderen. Kinderen op het voortgezet onderwijs zijn makkelijk beïnvloedbaar en lopen een groot risico te gaan roken. En hoe jonger ze beginnen met roken, hoe eerder ze verslaafd zijn en hoe moeilijker het is om later te stoppen. 

Wat wij samen kunnen doen is niet roken in de buurt van kinderen. Dan kan een generatie kinderen rookvrij opgroeien. Help mee. Maak het schoolterrein van uw kind rookvrij. Samen op weg naar een rookvrije generatie. 

Tips voor andere ouders - Duur: 00:58 Bekijk de tips van betrokken ouders
 • Türkçe
 • العربية
Steeds meer schoolterreinen rookvrij

Eigenlijk is iedereen het erover eens: kinderen horen les te krijgen in een gezonde omgeving, daar hoort ook een rookvrij schoolterrein bij. Er is geen wet die scholen voorschrijft om hun schoolterrein rookvrij te maken. Scholen moeten dus zelf actie ondernemen. Steeds meer scholen kiezen voor een rookvrij schoolterrein. Bekijk welke scholen in Nederland al een rookvrij schoolterrein hebben. En als het aan het Longfonds ligt, worden dat er snel meer!

 
Ouders maken het verschil

Kom in actie en maak u op de school van uw kind sterk voor een rookvrij schooltterrein.Ouders kunnen het verschil maken. Door het op de agenda te zetten bij de directie van de school. Of door het in te brengen in de medezeggenschapsraad. Overtuig de schooldirectie met feiten en cijfers. Het gaat immers om de gezondheid van uw kind. Uw kind zit maar een aantal jaren op school, maar een rookverslaving gaat helaas vaak langer mee.

Wilt u weten hoe andere ouders dit hebben aangepakt? Bekijk de inspirerende films.

Samen staat u sterk

Een mooi begin kan een enquête zijn onder de ouders van de school van uw kind. Vaak is er overweldigende steun voor een rookvrij schoolterrein. Deze steun kunt u goed gebruiken bij het gesprek met de directie, samen staat u sterk. Voor bezwaren zoals rokende medewerkers of angst voor overlast in de buurt zijn altijd oplossingen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens in het handige stappenplan speciaal voor schooldirecties.

Tips voor ouders
 • Zet het rookvrij schoolterrein op de agenda bij de schooldirectie.
 • Overtuig de directie van de school met feiten en cijfers. 
 • Houd een enquete onder alle ouders. 
 • Wijs de schooldirectie op het stappenplan. 
 • Bekijk de inspirerende filmpjes van andere ouders.
Rattengif, zit dat echt in een sigaret?

Roken is ongezond, dat weten we. Maar wat zit er nou eigenlijk in een sigaret? Kinderen van de Keuringsdienst van Waarde gingen zelf op onderzoek uit. Bekijk samen met uw kind deze filmpjes! En kijk ook eens naar deze bijsluiter.

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

 • behandeling van longziekten
 • werk van het Longfonds
 • ontwikkelingen in onderzoek
 • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden