Help mee Bestel gratis
Met het longaanval actieplan COPD heeft de patiënt zelf de regie

Longaanval actieplan

Het longaanval actieplan is het persoonlijke actieplan van uw patiënt met COPD. U vult samen met de patiënt in welke acties (zoals het innemen van medicijnen) hij kan ondernemen bij een verergering van klachten die kunnen leiden tot een longaanval (exacerbatie). Het helpt hem bij zelfmanagement, waardoor hij meer de regie over de eigen ziekte kan nemen.

Het longaanval actieplan heeft de volgende voordelen:

  • De patiënt weet welke klachten voor hem ‘normaal’ zijn en herkent een verergering van klachten die kunnen leiden tot een longaanval (exacerbatie).
  • U maakt duidelijke afspraken met de patiënt.
  • De patiënt weet welke acties hij kan ondernemen als de klachten erger worden.
  • Het herstel van een longaanval (exacerbatie) gaat sneller en opname in een ziekenhuis kan vaak worden voorkomen.
  • Het actieplan bevordert zelfmanagement: de patiënt kan de regie over de eigen ziekte nemen.
Zelfmanagement

Zelfmanagement stimuleert patiënten om meer verantwoordelijkheid te nemen over hun leven, gedrag en gezondheid. U krijgt hierdoor een coachende en begripvolle rol. Samen probeert u met de patiënt oplossingen te vinden om het dagelijkse leven zo aangenaam mogelijk te maken. De kans op gedragsverandering is groter, omdat uw patiënt meer zeggenschap krijgt. Motivational interviewing kan u hierbij goed helpen.

Lees meer over Motivational Interviewing 

Hoe werkt het longaanval actieplan COPD?

Het actieplan gaat van groen via geel en oranje naar rood. De kleuren staan voor hoe de patiënt zich voelt. De groene zone beschrijft de stabiele situatie die voor de patiënt ‘normaal’ is. De gele zone is de situatie als de klachten iets toenemen. Dat is het moment van actie. In de oranje zone houden de klachten uit de gele zone meer dan twee dagen aan. Direct contact met de arts is hierbij belangrijk. De rode zone beschrijft de situatie als deze bedreigend wordt.

Longpuntjes Zorg

Longpuntjes Zorg is onze digitale nieuwsbrief voor zorgverleners. U krijgt nieuws en ontwikkelingen over zorg bij chronische longziekten zoals astma, COPD en zeldzame longziekten.

Meld u aan
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212