Oorzaak van COPD

Bij COPD zijn de chronische ontstekingen aan de longen vaak het gevolg van roken. Maar ook een erfelijke ziekte of slecht behandeld astma kan de oorzaak van COPD zijn.

Oorzaken van COPD

De meeste mensen krijgen pas op latere leeftijd COPD. Bij 8 op de 10 is de oorzaak van COPD het roken van tabak. Roken beschadigt de longen ernstig, waardoor longziekten zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen.

  • Tabak roken of gerookt hebben
  • Ziektes met luchtwegklachten
  • Astma en longontstekingen
  • Erfelijke ziekte
  • Schadelijke stoffen
Verhoogd risico

Ook mensen die al jaren gestopt zijn met roken, lopen een verhoogd risico op COPD. Rokers die de diagnose COPD krijgen, wordt aangeraden alsnog zo snel mogelijk te stoppen. Roken maakt de klachten namelijk alleen nog maar erger en versnelt bovendien het verloop van de ziekte.

Ziektes met luchtwegklachten

In sommige gevallen is een (erfelijke) ziekte de oorzaak van COPD. Meestal gaat het dan om ziektes waarbij er veel luchtwegklachten zijn, waardoor de longen steeds opnieuw beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan regelmatige acute bronchitis.

Astma en longontstekingen

Ook slecht behandelde astma kan uiteindelijk tot COPD leiden, net als het hebben van veel longontstekingen. In beide gevallen ontstaat er langzaam lichte schade aan de longen, waardoor ze uiteindelijk niet meer functioneren zoals het hoort.

Erfelijke ziekte

Ook de erfelijke ziekte alpha-1 kan een oorzaak van COPD zijn. Alpha-1 is een aangeboren ziekte, waarbij het eiwit alpha-1 niet wordt aangemaakt of niet goed werkt. Dat eiwit is nodig om de longen te beschermen. Er zijn tussen de vijf- en tienduizend mensen in ons land die de ziekte hebben. De eerste symptomen van de ziekte kunnen al rond het dertigste levensjaar (of zelfs eerder) de kop opsteken.

Stoffen

Bij zo’n 15% van de patiënten is langdurige blootstelling aan giftige stoffen of kleine stofdeeltjes de oorzaak van COPD. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het werk. Het kan gaan om verschillende soorten stoffen, waaronder houtstof, uitlaatgassen, chemische stoffen en asbest. Sigarettenrook in uw omgeving kan ook een boosdoener zijn. Een aantal mensen krijgt zieke longen door langdurig meeroken met anderen.

Lees meer over COPD
Wat is COPD? De symptomen van COPD Gaat COPD over?
Hoe gezond zijn uw longen?

Doe de COPD risicotest

Vragen? Contact met het Longfonds Praat mee op het longforum
Samen sterker
Word lid
fb tw email
Delen
2:22
2:22
Wat gebeurt er in je longen bij COPD? Wat gebeurt er in je longen bij COPD? Wat gebeurt er in je longen bij COPD?
Wat gebeurt er in je longen bij COPD?
1:10
1:10
Hoe werken de longen? Hoe werken de longen? Hoe werken de longen?
Hoe werken de longen?
1:42
1:42
Wat doen longmedicijnen? Wat doen longmedicijnen? Wat doen longmedicijnen?
Wat doen longmedicijnen?
2:22
Wat gebeurt er in je longen bij COPD?
'Sinds mijn 18de rookte ik zo’n twintig sigaretten per dag. Van COPD had ik nog nooit gehoord'

Gerard Hazelhoff,
heeft COPD

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.