Ons standpunt over wisselen van medicijnen en Medische Noodzaak (MN)
Wisselen van merk medicijn door gedwongen overstappen op een ander merk komt regelmatig voor. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: preferentiebeleid (voorkeursbeleid), inkoopbeleid van zorgverzekeraars en apothekers, of tekorten. Wisselen hoeft bij veel patiënten geen problemen op te leveren. Maar in bepaalde gevallen brengt het risico’s voor de gezondheid van de patiënt met zich mee. In dat geval besluit de arts in samenspraak met de patiënt dat een specifiek merk nodig is voor optimale behandeling.

In onderstaand artikel gaan we in op de situatie dat een apotheek, het specifieke voorgeschreven merk medicijn niet aan de patiënt wil leveren of niet mag leveren van de zorgverzekeraar. De patiënt is daardoor aangewezen op een ander, voor hem minder geschikt medicijn. De onnodige gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt zijn beschreven in het Rapport Wisselen van medicijnen van 14 patiëntenorganisaties.
Oktober 2020
Wisselen komt steeds vaker voor (bronnen: “Rapport meldactie Medische Noodzaak op recept”, Patiëntenfederatie Nederland 2018 en “Rapport wisselen van medicijnen en medische noodzaak” Patiëntenfederatie Nederland mei 2020).
Preferentiebeleid en inkoopbeleid farmacie hebben tot doel te besparen op de kosten voor de gezondheidszorg. De zorg moet zeker niet onnodig duur zijn. Het wisselen van medicijnen is echter zo doorgeschoten dat er onacceptabele negatieve gezondheidseffecten en verschraling van zorg plaatsvinden. Dit is het geval wanneer ‘Medische noodzaak’ op het recept niet wordt gehonoreerd.
Bekijk ook de uitzending van MAX Meldpunt over Medische noodzaak en wisselen van medicijnen op NPO2 op vrijdag 9 oktober 2020 rond 19:15 uur: https://www.maxmeldpunt.nl/uitzendingen/
Meldpunt longzorg
Ervaar je problemen in de zorg voor je longen? Zoals met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, het verkrijgen van voorgeschreven medicijnen of het gebruik van zuurstof? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef dit door bij ons meldpunt. Met jouw melding kunnen wij de zorg voor mensen met longziekten verbeteren.
Geef jouw melding door