Help mee Gratis magazine
 

Kinderen

Het Longfonds financiert onderzoek, onder meer naar longziekten bij kinderen. Wanneer krijgt een kind astma? Waarom hebben sommige kinderen met astma te weinig baat bij de medicijnen? Lees hier meer over de lopende onderzoeken op het gebied van longziekten bij kinderen. 

Astma medicijnen bij kinderen

Bij sommige kinderen met astma hebben de ‘gewone’ medicijnen te weinig effect. Zij hebben er meer van nodig. Maar welk middel het best helpt, verschilt per kind. Daarom werken onderzoekers aan een DNA-test. Die kan heel makkelijk voorspellen of het medicijn gaat werken. Hoe werkt dat? 

Astma bij kinderen voorkomen

Waardoor worden de longen van kinderen die de ziekte ontwikkelen plotseling stijf en dik? Het is nog grotendeels een mysterie hoe astma ontstaat. Onderzoeker Martijn Nawijn zoekt uit of een medicijn astma kan voorkomen of zelfs genezen. Hoe doet hij dat? 

Wanneer krijgt een kind astma?

Inmiddels zijn ze al volwassen, de vierduizend jongeren die Gerard Koppelman sinds hun geboorte onderzoekt in de zogenoemde PIAMA-studie. De reden: op welke leeftijd zijn de longen extra vatbaar voor astma? Zo hoopt hij ook te ontdekken hoe astma ontstaat. Wat is de PIAMA-studie?

Vroeggeboorte en longreperatie 

De longen van vroeggeboren baby’s zijn nog niet af en vaak beschadigd. Daar houden ze hun hele leven last van. Onderzoeker Tim Wolfs en zijn collega’s zijn een succesvolle manier op het spoor om hier iets aan te doen. Het geheim? Stamcellen.

Kinderen rookvrij laten opgroeien

Onderzoeker Jasper Been onderzocht het effect van de veel strengere antirookregels in Engeland. Daar liggen jaarlijks elfduizend minder kinderen met een longziekte in het ziekenhuis. Lees meer over dit onderzoek.

Behandeling van bronchopulmonale dysplasie

Jaarlijks worden in Nederland 13.600 kinderen na 22 tot 36 weken zwangerschap geboren. Dit is bijna acht op de honderd geboortes. Een flink deel van deze baby’s heeft BPD, bronchopulmonale dysplasie. Jennifer Collins doet onderzoek naar een behandeling bij BPD.

Zuurstof voor kinderen met BPD

Te vroeg geboren kinderen krijgen soms de longziekte BPD. Ze hebben hulp nodig bij het ademen. Maar hoelang hebben ze zuurstof nodig en hoeveel? Dat gaat kinderarts Mariëlle Pijnenburg uitzoeken. Want het beste is: zo kort mogelijk aan de beademing.

Goed nieuws voor kinderen met ernstig astma

Eén op de tien kinderen met astma houdt ondanks de behandeling veel klachten. Gelukkig zijn er nieuwe medicijnen die veel beter lijken te werken. Voor welke kinderen zijn deze injecties geschikt? Onderzoeker Susanne Vijverberg zoekt het uit.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212