Help mee Bestel gratis

Wie wint de publieksprijs?

Anke Lenferink, onderzoekster van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, heeft de Longdagen Publieksprijs gewonnen: de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. Ruim 2500 mensen brachten hun stem uit, online en tijdens de Longdagen.
 

We zijn benieuwd wat u vindt van onderzoek naar longziekten. Want onderzoeken ze de goede dingen? Heeft u er wat aan? Legt de onderzoeker het goed uit? Voor de Publieksprijs zijn vijf kandidaten geselecteerd. In de filmpjes hieronder vertellen zij zelf over hun onderzoek.

Anke Lenferink (Medisch Spectrum Twente, Enschede)

Met een persoonlijk actieplan kunnen mensen met COPD en andere chronische ziekten hun klachten eerder herkennen en zelf behandelen. Hierdoor duurt een longaanval bij hen minder lang. Ook belanden ze minder vaak met hun longklachten in het ziekenhuis.

Miep van der Drift (Radboudumc, Nijmegen)

Mensen met longkanker zijn vaker angstig en somber dan andere kankerpatiënten. Na het volgen van een training mindfulness hebben ze minder psychische klachten. Dit positieve effect houdt maandenlang aan.

Sarah van Oord- Bosselaar (HagaZiekenhuis, Den Haag)

Is een ziekenhuisopname wel altijd de beste oplossing bij een longaanval? De behandeling is meestal dezelfde als thuis en thuis blijven is prettiger voor de patiënt. Met een stappenplan kunnen zorgverleners bepalen of een ziekenhuisopname wel nodig is.

Reim Aarab (Academisch Medisch Centrum, Amsterdam)

Mensen die niet in Nederland zijn geboren, krijgen vaker astma die begint op volwassen leeftijd. De oorzaak moet nog verder worden onderzocht. Bij luchtwegklachten van volwassenen met een andere afkomst moeten zorgverleners daarom eerder denken aan astma.

Margot Klijnsma (Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen)

Om het aantal ziekenhuis-opnamedagen voor COPD te verlagen, kan een landelijk ‘zorgpad’ misschien helpen. Hiermee wordt duidelijk welke zorg het beste aansluit op de situatie van de patiënt en wie die zorg het beste kan verlenen. Zorgverleners werken dan beter samen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212