Help mee Bestel gratis

Werk en longen check online

Het Longfonds lanceerde vandaag samen met de Long Alliantie Nederland (LAN) de Werk en longen check. Hiermee kunt u checken of uw werkplek invloed heeft op uw longen en hoe u zichzelf kunt beschermen tegen schadelijke stoffen.

Blootstelling aan stoffen op het werk kan verschillende longziekten veroorzaken of verergeren, zoals astma, COPD en longkanker. Dit kan komen door giftige stoffen, bijvoorbeeld lasdampen of asbest. Maar ook door stoffen die onschuldig lijken, zoals schoonmaakmiddelen, kleurstoffen, houtstof en graanstof.

Werk en longen check

Daarom lanceerde het Longfonds vandaag samen met de LAN de Werk en longen check. Hiermee kunt u checken of u wordt blootgesteld aan (schadelijke) stoffen op u werk. U leert ook wat bepaalde stoffen doen, hoe u zichzelf kunt beschermen en wat de risico’s in uw branche zijn. Door op tijd in actie te komen, kunt u verergering van de klachten voorkomen.

Beroepslongziekten

De klachten beginnen vaak met hoesten, vermoeidheid en verkoudheid. Maar uiteindelijk kan onherstelbare schade in de longen ontstaan. Zo kunnen stoflongen en allergieën ontstaan, en beschadigingen optreden die COPD en kanker kunnen veroorzaken. 

Henri Willems kreeg astma, COPD en longspasmen door zijn werk. Willems: “Denk niet dat het jou niet overkomt! Werk je met stoffen? Zorg dan dat je weet wat de risico’s zijn en wat je kunt doen om blootstelling te voorkomen.”

Gezonde werkplek

Het Longfonds en de LAN zetten zich samen in voor een gezonde werkplek. De check is ontwikkeld door de European Lung Foundation. Het Longfonds en de LAN zorgden voor de Nederlandse versie van deze vragenlijst. De Werk en longen check is vandaag gelanceerd tijdens het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival.  

De Werk en longen check is gratis beschikbaar via www.werklongencheck.nl

Gezonde lucht binnen

Wist u dat de lucht binnen erg ongezond kan zijn? Dat u er klachten en zelfs een longziekte van kunt krijgen? Wat kunt u hieraan doen?

Bestel gratis het boekje
Reacties (25)

@ Dieuwke, dat is lastig te zeggen. Niet anders dan dat langdurig werken met chemische stoffen longziekten kan veroorzaken. Wellicht kan een arts je hier meer over vertellen.

Ik heb in 1967 bij de f0to grammetiese dienst gewerk .Altijd in de donkere kamer met ontwikkelaar stop baden en ficseer .Nu heb ik al 10 jaar longfibrose .Kan het daar van komen

Misschien kunnen we eerst thuis beginnen met verbod op houtkachels. Naar mijn mening geen item voor het Longfonds, zie dat te weinig op de gevaren wordt gewezen. Ook hier op de site moet je er naar zoeken

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.