Help mee Gratis magazine

Verslavingspoli voor rokers

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen zet vanaf januari verslavingsartsen in om mensen van het roken af te helpen. Het is de eerste keer in Nederland dat dit gebeurt. Longfonds directeur Michael Rutgers: ‘Dit is een mooi initiatief. Het is geweldig dat het ziekenhuis van Assen zijn nek uitsteekt om mensen die ernstig verslaafd zijn van het roken af te helpen. Het allerbeste wat mensen met een longziekte kunnen doen is stoppen met roken. Dit gaat hen helpen.’

Verslavingsarts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord-Nederland en longarts Marc Mertens van het Assense ziekenhuis geven in nauwe samenwerking leiding aan de nieuwe verslavingspoli. Normaal gesproken staan gespecialiseerde verpleegkundigen aan het hoofd van een stoppen-met-roken poli.

Verzekeraars

Zorgverzekeraars vergoeden verslavingszorg voor rokers die willen stoppen met roken (nog) niet. ‘Door gewoon te beginnen met onze poli, willen we afdwingen dat het betaald gaat worden door de verzekeraars’, aldus Robert van de Graaf. Hij probeert al jaren samen met ziekenhuizen poli’s op te zetten zoals nu in Assen. De belangstelling daarvoor bij de ziekenhuizen is groot, tot blijkt dat er geen betaling voor komt. Het ziekenhuis in Assen steekt nu zijn nek uit, omdat ze vinden dat hulp bij het stoppen met roken een belangrijke vorm van preventie is. Het Wilhelmina Ziekenhuis en Verslavingszorg Nederland dragen voorlopig de lasten.

Eén dag per week

De longartsen van het Wilhelmina Ziekenhuis behandelen ruim 5300 COPD- en astmapatiënten. Van die groep roken er 850. Het allerbeste wat ze kunnen doen is stoppen met roken. Rokers die graag van hun verslaving af willen kunnen in eerste instantie één dag per week terecht op de speciale stoppen-met-roken poli van het Wilhelmina Ziekenhuis. In de eerste maanden gaan de behandelaars kijken wie de zwaarste zorg nodig hebben en wie mogelijk met een kortere behandeling te helpen zijn. Het aanbieden van de gespecialiseerde verslavingszorg is een pilot. Na een jaar wordt deze geëvalueerd en wordt bekeken wat het effect is.

Rookvrije Generatie

Het Longfonds is samen met KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting initiatiefnemer van de Rookvrije Generatie. Michael Rutgers: ‘Elk jaar overlijden in ons land 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Voorkomen is beter dan genezen. We willen kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarom doen we er alles aan om kinderen rookvrij te laten opgroeien.’

Ook stoppen met roken? Met deze tips gaat het lukken!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.