Doneer nu Gratis magazine

Vaccinatiestrategie: wat doet en vindt Longfonds?

Nederland is op 6 januari begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. De overheid heeft hiervoor een (voorlopige) vaccinatiestrategie uitgewerkt. We ontvangen veel vragen hierover van mensen met een longziekte. Bijvoorbeeld: ‘Wanneer worden mensen met een longziekte gevaccineerd?’ ‘Is het vaccin dat ik volgens het schema zou krijgen, wel veilig voor mij vanwege mijn longziekte?’ ‘Welke bijwerkingen zijn er te verwachten?’ ‘Klopt het dat je als 60-jarige met medische indicatie pas laat aan de beurt komt voor vaccinatie?’ 

Longfonds begrijpt de zorgen van mensen met een longziekte. Wij vinden het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd wordt en dat alle mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden. Ook alle mensen met een longzieke, ongeacht hun leeftijd. Deze groep mag niet vergeten worden.

Op dit moment is nog veel onduidelijk over de precieze invulling van de vaccinatiestrategie. Ook voor ons. Wij doen er alles aan zoveel mogelijk en zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Wij hebben nauw contact met longartsen en huisartsen hierover. Vragen die wij via sociale media en onze advieslijn binnen krijgen leggen we voor aan de longartsen van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Experts vanuit NVALT werken samen met het RIVM en de Gezondheidsraad om tot een goed onderbouwd advies te komen voor vaccinaties voor de mensen met een medische indicatie. Hieronder vallen uiteraard ook mensen met een longziekte.

Daarnaast zijn we ook bezig om meer duidelijkheid te krijgen over het vaccinatietraject via de huisarts in contact met de CAHAG, De COPD & Astma Huisartsen Advies Groep. 

Wij blijven oproepen tot snelle vaccinatie van alle mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona en daarmee voor alle mensen met een longziekte. 

Zodra er meer duidelijk is over de vaccinatiestrategie of over de werking van de vaccins zelf, communiceren we hierover op deze vraag- en antwoordpagina.

Dit bericht is voor het laatst aangepast op 12 januari 2021.

Reacties (10)

Tot nu toe heb ik geen enkele informatie ontvangen. Ik heb longefyseem (3), hoge bloeddruk en verleden jaar is borstkanker met hormonen bestreden........

Is het raadzaam toch gehoor te geven aan de vacinatieoproep nu ik bekend ben met een ernstige
Medicatie allergie! Aantekeningen staan in mijn medisch
dossier.

Beste allen,

Het longfonds dringt bijna aan tot het nemen van het vaccin terwijl er in onder andere Noorwegen inmiddels meerdere mensen dood zijn gegaan kort na het vaccineren, tevens heeft China uitspraken gedaan, waarbij je vraagtekens gaat zetten over de betrouwbaarheid van de pfizer vaccinaties. De vaccins zijn door tijdsdruk NIET getest op de zwakkeren maar alleen op de gezonde medemens, zodat het minder negatieve bijwerkingen in de rapporten zou krijgen. Ik zou er heel goed over nadenken of een vaccinatie voor een ziekte die geen chronische gevolgen heeft en na 2 a 3 weken weer weg is een vaccinatie nodig is voor uzelf. mvg, Peter

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.