Doneer nu Gratis magazine

Vaccinatie geeft minder longontsteking bij ouderen

Een vaccin tegen longontsteking bij 65-plussers kan enkele honderden ziekenhuisopnames per jaar voorkomen, een daling van vijf procent. Dat blijkt uit een Nederlandse studie onder 85.000 mensen. Voor het eerst tonen wetenschappers aan dat een vaccin bij ouderen longontsteking kan voorkomen.  

Het Longfonds vindt het goed dat de mogelijkheid tot vaccineren bestaat en dat er ook wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit. ‘Het vaccin beschermt nu nog een kleine groep, maar iedere longziekte die we kunnen voorkomen is er één’, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. ‘We hopen dat er in de toekomst ook iets gevonden wordt voor de andere varianten van longontsteking.’ Het is een longziekte die veel voorkomt in Nederland, er zijn in totaal 125.000 gevallen per jaar. De ziekte leidt tot ruim 35.000 ziekenhuisopnames per jaar, waarbij mensen gemiddeld 9 dagen in het ziekenhuis liggen. Er overlijden per jaar ruim 5.000 mensen aan een longontsteking. Vooral ouderen worden getroffen door longontsteking.

Bescherming houdt lang aan

Onderzoekers van het UMC Utrecht publiceerden de resultaten van vaccinatie met PCV13 op 19 maart in het New England Journal of Medicine. Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire Epidemiologie van Infectieziekten van het UMC Utrecht en onderzoeksleider van de CAPiTA-studie: “Voor het eerst is nu aangetoond dat een vaccin longontsteking kan voorkomen bij ouderen. In de studie onder 85.000 mensen zien we dat de bescherming van het vaccin lang aanhoudt: in de vier jaar dat de studie liep, nam de effectiviteit niet af. Als alle 65-plusser PCV13 krijgen, zou dat in Nederland enkele honderden ziekenhuisopnames per jaar schelen.” Op het totaal aantal longontstekingen onder 65-plussers is dat een daling van vijf procent.

Grootschalig onderzoek

Het vaccin PCV13 is gericht tegen 13 van de in totaal 90 bekende varianten van Streptococcus pneumoniae, de belangrijkste verwekker van longontsteking.  In de herfst van 2008 en 2009 kregen ruim 42.500 ouderen het PCV13-vaccin. Evenveel anderen kregen een placebo. Gedurende vier jaar werd gekeken of de deelnemers zich met een longontsteking bij het ziekenhuis meldden.  Tijdens het onderzoek werden 49 van de gevaccineerden opgenomen in een ziekenhuis vanwege een longontsteking door een type S. pneumoniae waarvoor het vaccin bescherming beoogt te bieden. Dat is 45 procent minder dan in de groep ouderen die het placebo kreeg: daar werden 90 patiënten opgenomen.  Het totaal aantal opnames vanwege longontsteking daalde met vijf procent; naast S. pneumoniae zijn er ook andere bacteriën en virussen die longontsteking veroorzaken. 

Wanneer vaccineren?

Vraagt u zich af of vaccinatie tegen longontsteking voor u geschikt is? Overleg dan met uw eigen (huis)arts. Deze kan het beste inschatten of vaccinatie voor u zinvol is. Houdt u er rekening mee dat de kosten hiervan over het algemeen niet vergoed worden door de verzekeraar. 

Reacties (164)

Goedemiddag,
Ik heb een vraag zou deze injectie wat voor mij zijn want ik heb nu voor de4de keer longontsteking en de huisarts wil me liever geen antibiotica meer geven want dan helpt het niet meer zegt hij, tot m,n 65ste nooit ziek geweest
krijg pensioen inmiddels 2 hartinfarcten gehad en een buikaneurisma en nu zit ik met een blaaskanker en na de chemokuren is het immunsysteem veel minder geworden.
Met vr gr
J.W.Besselink

@Hannie Bakker-Busman, Op onze website beantwoorden longartsen vragen over het corona virus. Longarts ‘Monique Reijers’ zegt het volgende: Een vaccinatie tegen pneumokokken staat los van het risico op een virale luchtweginfectie of het goed kunnen vechten tegen een virus. Voor zover we weten geeft dit dus geen extra bescherming tegen corona. Ditzelfde geldt voor een preventieve vaccinatie tegen longontsteking.’

Meer informatie over longziekten en corona vindt u op onze pagina https://www.longfonds.nl/corona-longziekten.

Met vriendelijke groet,
Advieslijn

Ik ben 84 jaar en heb destijds de vaccinatie van het Capita onderzoek gekregen. Nu vraag ik mij af of het daardoor komt dat ik naar het schijnt immuun ben voor corona. Ik krijg ook elke jaar een griepprik. Zou die combinatie gunstig kunnen werken? Daar ben ik gewoon benieuwd naar. Overigens houd ik mij strikt aan de adviezen die wij van hogerhand krijgen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.