Help mee Bestel gratis

Topje van de ijsberg: Tientallen Nederlanders vluchten voor vieze lucht

Minstens tientallen Nederlanders zijn gevlucht naar gezonde lucht. Meer dan 100 mensen zouden liever vandaag dan morgen verhuizen, maar hebben daar de (financiële) mogelijkheden niet voor. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds onder zijn achterban. “We zijn hier echt van geschrokken”,  zegt directeur Michael Rutgers. “We hadden nooit verwacht dat er zoveel luchtvluchtelingen zouden zijn in onze achterban. Waarschijnlijk is dit voor Nederland pas het topje van de ijsberg.”

De term ‘luchtvluchteling’ is relatief nieuw. Maar schone lucht is voor steeds meer Nederlanders van levensbelang. Blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Jaarlijks overlijden minstens 11.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling. “We horen verhalen van mensen die zo ziek worden van de lucht in hun woonomgeving dat hun kwaliteit van leven er ernstig onder lijdt. Zij zien verhuizen als laatste redmiddel.”

Van scootmobiel naar dagelijks 15 kilometer lopen

Jos Wesdijk is een van die luchtvluchtelingen. Vier jaar geleden verhuisde ze vanwege ernstige astma van Rotterdam naar Terschelling. “Ik woonde vlakbij een snelweg en voelde de fijnstof rechtstreeks mijn longen in slaan. Ik zat destijds in een scootmobiel, kwam nauwelijks de deur uit. Binnen een jaar tijd op Terschelling gebruikte ik nog maar een vijfde van de medicijnen die ik in Rotterdam nodig had. Nu loop ik iedere dag 15 kilometer met mijn hond. Ik had nooit gerealiseerd dat die vieze lucht zo’n  invloed had op mijn gezondheid.”

Peiling Longfonds

Het Longfonds verspreidde een vragenlijst onder 1000 mensen met een longziekte. Van de 220 respondenten gaf bijna een kwart aan (55) verhuisd te zijn naar een plek met schonere lucht. Daarnaast meldden zich een tiental luchtvluchtelingen bij het Longfonds via social media. Bijna de helft van de respondenten (101) overweegt te verhuizen vanwege de slechte luchtkwaliteit. De meesten van hen vinden die stap uiteindelijk te groot. Nabijheid van familie en werk, maar ook het gebrek aan geld spelen een rol om niet te verhuizen. 

Rutgers: “Achter deze cijfers schuilen verhalen van wanhopige mensen die dagelijks worstelen met de gevolgen van luchtvervuiling. Het feit dat zich in een week tijd zoveel mensen bij ons melden, geeft aan dat er sprake is van een structureel probleem. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer Nederlandse luchtvluchtelingen die nog niet bij ons bekend zijn.”

Stikstofcrisis gaat ook over onze gezondheid

Meer dan 20 procent van de volwassenen die chronische bronchitis ontwikkelen, krijgt dit door fijnstof. Uit recent onderzoek blijkt dat bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma het ontstaan van de ziekte gerelateerd is aan stikstofdioxide. Nederland is hierin triest koploper van Europa. “Kinderen worden dag in dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. Industrie, verkeer, intensieve veeteelt en bijvoorbeeld houtkachels verzieken de lucht in heel Nederland”, aldus Michael Rutgers.  

Het stikstofprobleem dat de afgelopen weken veel discussie oproept, gaat wat het Longfonds betreft verder dan natuur alleen. “Het advies van de Commissie Remkes gaat vooral ook over de luchtkwaliteit voor alle Nederlanders. Maatregelen als het verlagen van de maximumsnelheid hebben ook een groot effect op onze gezondheid. Dat vergeten we wel eens.”

Petitie Longfonds Schone Lucht Akkoord

Komende week staat het vervolgoverleg over Leefomgeving op de agenda van de Tweede Kamer. Bij het eerste debat over het Schone Lucht Akkoord bood het Longfonds een petitie aan met de oproep om maatregelen voor een schonere lucht versneld uit te voeren. “We zien in deze cijfers wederom een reden voor versnelde maatregelen”, zegt Michael Rutgers. “Het kan en mag niet zo zijn dat mensen in Nederland moeten verhuizen vanwege ongezonde lucht. Of erger nog: het dolgraag zouden willen, maar de middelen niet hebben. Onze lucht moet simpelweg schoner. De Rijksoverheid zal hierin de regie moeten nemen.”

Reacties (20)

De luchtkwaliteit zou voor mij ook een reden zijn om te verhuizen, ware het niet dat school en baan me hier houden. Overdag is het verkeer en 's avonds zijn het de open haarden (winter) of de barbecues (zomer) die deze longpatiënt het leven zuur maken.

In de Middeleeuwen dronken ze uit de gracht en plasten & poepten ze er ook in. Nu vinden we dat belachelijk. Eens zal men het ook belachelijk vinden dat we uitlaatgassen en rook uitstoten in de lucht die we inademen.

De twee takt motor is door de drinkwaterbedrijven voor de watersport verboden. Voor brommers nog niet, immers lucht in dit land niet verkocht. Het longfonds staat achter in de rij van belanghebbenden en het is voor mensen toch van levensbelang. Slechte luchtkwaliteit was voor mij een reden om bij de Pietheintunnel in Amsterdam te vertrekken. Na mijn vertrek nog 2 jaar last gehad van gevoelige longen. Nu na 7 jaar kent de bedrijfsarts mij niet meer..... En wij kenden elkaar heel goed. Er kan technisch zoveel om de luchtkwaliteit te verbeteren..... Ik steun het longfonds van harte! Als burger heb ik niet de genen om te overleven in de fijnstof & Nox dat al het verkeer uitstoot. En ik denk dat er maar weinig mensen zijn die het wel kunnen.
Gelukkig leef ik nu in een schonere omgeving en kan ik met de fiets/trein naar mijn werk, roei weer een marathon En geniet weer veel meer! Ik steun het longfonds van harte!

Ik woon in Zwanenburg onder de zwanenburgbaan van Schiphol. Zelden zie ik dat er gesproken wordt over de luchtvervuiling van de luchtvaart. Ik denk dat de astma (die zich bij mij op latere leeftijd heeft ontwikkeld) deels te wijten is aan Schiphol.
Ik zal hier ( of in de buurt) nog wel even blijven wonen ivm mijn werk, maar ook voor de kinderen. Daarna zal ik zeker op zoek gaan naar schonere lucht.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.