Help mee Gratis magazine

Therapietrouw zwakke plek COPD-patiënt

COPD-patiënten die zich minder goed aan hun medicatie houden, hebben een slechtere longfunctie en worden vaker in het ziekenhuis opgenomen. Bovendien hebben zij een slechtere kwaliteit van leven, een lagere arbeidsproductiviteit en ook een lagere levensverwachting. Dat blijkt uit onderzoek van een groot aantal wetenschappelijke publicaties, dat deze maand is gepubliceerd in het tijdschrift Respiratory Medicine.

‘Dit betekent niet dat het ‘eigen schuld’ is van patiënten. Het betekent wèl dat we als hulpverlener nog beter uit moeten leggen waar de medicatie goed voor is, en wat patiënten er daadwerkelijk van kunnen verwachten’, zegt dr. Niels Chavannes, huisarts en associate professor aan het Leids Universitair Medisch Centrum en een van de auteurs van deze literatuurstudie.

Hogere kosten

Voor het onderzoek werden twaalf grote onderzoeken geanalyseerd op een eventuele relatie tussen therapietrouw en zowel de medische als economische resultaten. Uit dat onderzoek blijkt onder meer dat de totale kosten van de gezondheidszorg hoger worden wanneer COPD-patiënten zich slechter aan hun voorgeschreven medicatie houden. Daarbij hebben ze ook meetbaar meer verlies van arbeidsproductiviteit. Verder was de kwaliteit van leven gemiddeld genomen beter onder de mensen die zich beter aan hun therapie houden.

Lagere levensverwachting

Van de twaalf onderzochte studies keken twee ook naar de levensverwachting. Het viel daarbij op dat ook de patiënten die zich beter aan een placebotherapie hielden een betere levensverwachting hadden. De auteurs veronderstellen dat dit komt omdat mensen die zich beter aan welke therapie dan ook houden, hoe dan ook een gezondere levensstijl hebben.

Schuld

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat er betere voorlichting moet komen bij het verstrekken van ingewikkelde medicatie voor COPD-patiënten, zegt Chavannes: ‘Het moet glashelder zijn wat iemand van een medicijn kan verwachten. Sommige medicatie helpt wél bij het verminderen van de kans op ‘longaanvallen’, maar voel je niet dagelijks op je longklachten. Als dat niet duidelijk wordt gemaakt, raken mensen teleurgesteld en zullen ze de medicijnen minder trouw gaan gebruiken.’

Gecombineerde aanpak

Het wetenschappelijk tijdschrift Thorax publiceerde deze maand een onderzoek over het belang van een gecombineerde aanpak van COPD. Uit dat onderzoek blijkt dat COPD-patiënten baat hebben bij een volledige aanpak van hun ziekte. Een therapie op basis van zowel medicatie als voeding en leefstijl, begeleid door artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten, biedt patiënten een betere kwaliteit van leven, betere fysieke prestaties en minder langdurige longaanvallen. ‘Wanneer mensen de verantwoordelijkheid nemen om hun eigen gedrag aan te passen, krijgen ze daarmee ook weer controle over hun leven, en het omgaan met ziekte. Meestal gaat het dan ook weer beter met de therapietrouw’, stelt Chavannes.

Reacties (13)

@Rachelle, je kunt het artikel over dit onderzoek vinden op de thorax.bmj.com/content/thoraxjnl/69/11/1053.full.pdf.

COPD-patiënten die zich minder goed aan hun medicatie houden, hebben een slechtere longfunctie en worden vaker in het ziekenhuis opgenomen. Bovendien hebben zij een slechtere kwaliteit van leven, een lagere arbeidsproductiviteit en ook een lagere levensverwachting

Waar kan ik dit onderzoek vinden?

@Gwen, U kunt het artikel over dit onderzoek vinden op de thorax.bmj.com/content/thoraxjnl/69/11/1053.full.pdf.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.