Help mee Gratis magazine

Sven (11) ging piepend en hoestend het nieuwe jaar in

Meer dan 700.000 mensen ervaren tijdens oud en nieuw benauwdheid vanwege vuurwerk. Maar voor mensen met een longziekte is de benauwdheid na de jaarwisseling nog niet voorbij. Zij hebben nog dagen en soms zelfs weken last van hun longen. Zo ook de 11-jarige Sven. De impact van vuurwerk op zijn gezondheid is groot: “Ik heb twee dagen binnen gezeten.”

We spreken met Sven’s moeder, Tanja Klop: “Op een gegeven moment dacht ik: ‘We moeten naar het ziekenhuis’. Zo erg was Sven aan het piepen. We waren er op voorbereid dat hij last zou krijgen van het vuurwerk, maar door het windstille weer en de mist bleef de fijnstof extreem lang hangen.”

Ongunstige weersomstandigheden

De luchtkwaliteit rond de jaarwisseling was door de ongunstige weersomstandigheden – mist en windstil weer – zeer slecht. Door het vele vuurwerk kwamen er enorme concentraties fijnstof in de lucht terecht, merkte ook Tanja: “Sven heeft een paarse en een blauwe puffer. Die laatste gebruikt hij als hij benauwd is. Dat is normaal gesproken maar twee keer op een dag. Nu piepte hij zo, dat hij op nieuwjaarsdag wel tien keer de blauwe puffer moest gebruiken. Dat is echt uitzonderlijk.”

De jaarwisseling voor kinderen met astma

In Nederland hebben ruim 120.000 kinderen in de leeftijd tot en met 18 jaar astma. Van de volwassen mensen met astma is bekend dat meer dan de helft (58%) benauwd wordt door vuurwerk. Bij kinderen is dat niet onderzocht. Maar op basis van deze gegevens is de kans groot dat er zeker duizenden – zo niet tienduizenden – kinderen zijn die met de jaarwisseling benauwd zijn door vuurwerk.

Met Sven gaat het nu gelukkig weer beter. Hij kijkt terug op een leuke jaarwisseling, ondanks de vervelende gevolgen van de vuurwerkdampen.

Wil je meer weten over hoe Sven oud en nieuw heeft ervaren? Kijk dan zijn item terug in het Jeugdjournaal.  

Reacties (6)

in onze gemeente is het toegestaan n vuurkorf aan te steken. onze buurman heeft vlak voor ons huis n oliedrum in de fik gezet met de daarbij horende rook. Doordat de rook ons huis binnen drong, was het binnen niet uit te houden.t heeft mijn astma daardoor erg verslechterd.wij kunnen met oud en nieuw onder deze onstandigheden niet meer in ons eigen huis blijven. wel triest.

Hierop even een reactie. Je wordt deze maand, zoals ieder jaar bedolven onder de reacties over en door vuurwerk. Dit keur ik zeker niet af, maar let wel dat is maar een paar dagen van het jaar.
Wat ik eigenlijk erger vind, is dat je bijna elke dag in winkels e.d. tot ziekenhuizen aan toe. Ja zelfs op de Longpoli en verpleegafdelingen geconfronteerd wordt met welriekende deodoranten en rijkelijk geparfumeerde dames en ook heren. Aub breng dit eens onder de aandacht. Als invalide loop ik 24/7 aan 3L zuurstof per min. dan krijg je voldoende binnen.

Gelukkig gaat (bijna) de regering overstag. Een verbod op vuurwerk. Heel fijn voor kinderen als Sven. Alle kinderen moeten met plezier oud en nieuw kunnen vieren op een gezonde manier. Belangrijk is nu dat wij onze stem laten horen, een verbod op vuurwerk!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.