Help mee Gratis magazine

Studie kinderen: meer astma bij paracetamol

Hoe meer paracetamol kinderen slikken, hoe vaker zij astmatische klachten hebben. Dat blijkt uit nieuw Spaans onderzoek. Paracetamol is de meest gangbare behandeling van koorts bij kinderen. Onder kinderen is astma de grootste chronische ziekte, meldt het Longfonds (voorheen Astma Fonds).

Kinderen die in hun eerste levensjaar waren behandeld met paracetamol hadden twee keer vaker dan normaal klachten, zoals piepende ademhaling en benauwdheid. Ook het gebruik van paracetamol in latere jaren verhoogt aanzienlijk (tot een factor 3) de kans op klachten bij jonge kinderen en jongeren. Er is volgens de onderzoekers een duidelijke relatie en het effect neemt toe als paracetamol vaker wordt gebruikt.

Onderzoekers en longartsen uit de Spaanse streek Galicië onderzochten 20.000 kinderen en jongeren, op zoek naar een relatie tussen het gebruik van paracetamol en hoe vaak astma voor komt onder kinderen. In ‘The European Journal of Public Health Advance Access’ beschrijven de onderzoekers hoe ze ook factoren mee wogen als ouders met astma of huisdieren.

Vaccin tegen astma

In Nederland hebben 115.000 kinderen astma. 'Het is belangrijk om te voorkomen dat nog meer kinderen deze longziekte krijgen', zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. 'Bijvoorbeeld met een vaccin.' Dit voorjaar werd bekend dat Nederlandse onderzoekers een nieuwe stap zetten op weg naar een vaccin. Wetenschappers in Leiden, Rotterdam en Amsterdam vonden stoffen die bij astma de longen ‘koest houden’ bij onschuldige prikkels als pollen of huisstofmijt. Het Longfonds betaalde mee aan dit onderzoek.

'Hoe eerder we een vaccin hebben, hoe beter', zegt Rutgers. 'We raden niemand af om te stoppen met paracetamol. Daar is meer onderzoek voor nodig. Bij twijfel over het effect van medicijnen is het altijd goed om te overleggen met je arts.'

Reacties (1)

Een vaccin als oplossing??? Wow absurd!
Stel je voor: paracetamol zou verboden raken. Dat is een enorm probleem vd farmaceutische industrie. Maar vaccins erbij geven: daar verdienen we aan. Jeah!!!
Steeds meer kinderartsen in de VS weigeren vaccins te geven aan kinderen omdat ook daar ernstige bijwerkingen van zijn. De hulpstoffen die direct in de bloedbaan worden gespoten.
Laten we onze kinderen gewoon lekker volproppen met zware metalen en rotzooi.

Dat naast astma paracetamol ook schadelijk is vd vruchtbaarheid o.a. wordt hier sowieso totaal aan voorbij gegaan

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.