Help mee Gratis magazine

Steun familie en vrienden belangrijk voor mensen met een longziekte

Veel mensen met een longziekte ontvangen praktische of emotionele ondersteuning van mensen uit hun naaste omgeving. Deze ondersteuning helpt hen echt om beter om te gaan met hun longziekte thuis en om een actieve rol te nemen in de behandeling of controles voor hun longziekte. Helaas is deze ondersteuning niet voor iedereen gemakkelijk beschikbaar. Zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Van mensen met een chronische ziekte wordt verwacht dat zij zoveel mogelijk zelf doen in de Een derde van de mensen met astma en de helft van de mensen met COPD krijgt praktische of emotionele ondersteuning van mensen uit hun naaste omgeving. Praktische ondersteuning is bijvoorbeeld boodschappen doen en klussen in en om het huis. Emotionele ondersteuning is bijvoorbeeld een luisterend oor als iemand het moeilijk heeft.
Van de mensen met astma geeft 29 procent aan dat zij hierdoor veel beter om kunnen gaan met hun longziekte. Bij de mensen met COPD is dit 38 procent. Dit geldt vooral voor mensen die veel last hebben van hun longziekte.

Actieve rol in behandeling en controles

Mensen die ondersteuning krijgen van hun omgeving kunnen beter om gaan met hun longziekte. En nemen vaker een actieve rol op zich in de behandeling van hun longziekte. Zo denken zij bijvoorbeeld mee over het invullen van hun dossier of over de frequentie van controles bij de arts. Ook zijn zij vaker betrokken bij beslissingen die er genomen worden in de behandeling, bijvoorbeeld rond medicijnen.

Reacties (5)

Gelukkig heb ik veel hulp van mijn mijn kinderen, buren en buurtzorg. Ze zien zelf hoe het met mij gaat. Maar het is soms moeilijk in te schatten omdat het de ene dag beter gaat dan de andere. Maar ik vraag ook alleen hulp als het echt niet anders kan.

Men heeft over het algemeen, weinig begrip, omdat er aan de buitenkant niets zichtbaar is. Heb je, al met veel moeite, hulp gevraagd, is dat meestal eenmalig, want daarna verwacht men dat je het wel weer zelf kan. Elke keer hetzelfde vragen, vraagt ook heel veel energie, dus dat laat je dan weer achterwege. Ik wil niet klagen, maar het gewoon vertellen, anders weet niemand hoe het voelt.

door hartfalen en copd ondervind ik ik dat er weinig mensen zijn die het begrijpen hoe moe en afgemat je kunt zijn en de dingen die in je hoofd zitten je vanuit gaat dat dat niet meer gaat heb ook de indruk dat er weinig begrip voor is want je bent nu eenmaal huisvrouw moeder en oma ze vinden het hier heel gewoon en houden er weinig rekening meer als ik vraag wil je iets doen krijg ik het antwoord ja zo maar dat zo word maanden of helemaal niet

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.