Help mee Gratis magazine

Steeds meer vrouwen in Nederland COPD

Het aantal mensen in Nederland met de longziekte COPD blijft stijgen. Vooral bij vrouwen is er een grote toename. Dat meldt het Longfonds (voorheen Astma Fonds)  vandaag op Wereld COPD Dag. ‘Een zorgwekkende ontwikkeling’, aldus Michael Rutgers, directeur Longfonds. ‘Op dit moment hebben bijna 400.000 mensen in Nederland COPD, een longziekte die niet te genezen is. We kunnen deze mensen nu geen perspectief bieden.’ Bij mensen met COPD is de schade aan de longen onherstelbaar, daar is op dit moment niets aan te doen. Een nieuwe studie onderzoekt of stamcellen kunnen helpen om kapotte longen te repareren.

Steeds meer mensen in Nederland hebben COPD. De stijging vindt zowel bij mannen als bij vrouwen plaats, maar bij vrouwen is de toename veel sterker. Het aantal vrouwen met COPD is in tien jaar tijd zelfs bijna verdubbeld. Rutgers: ‘COPD was tien jaar geleden nog een typische mannenziekte, nu niet meer. Dat komt omdat de afgelopen decennia steeds meer vrouwen verslaafd raakten aan roken en daar nu de gevolgen van ondervinden. Dat je van roken COPD kon krijgen was toen nog niet bekend. Nog maar kort  geleden was het normaal dat er overal gerookt werd, bijvoorbeeld op het werk en in restaurants.’ De meest actuele cijfers laten zien dat in tien jaar tijd het aantal mannen met COPD met een kwart is toegenomen tot 206.900 en het aantal vrouwen met COPD met driekwart tot 187.300.

Stamcelonderzoek

Bij COPD gaan de longen steeds verder achteruit, deze schade is onherstelbaar. Op dit moment zijn we nog niet in staat om kapotte longen te repareren. Maar stamcellen bieden nieuwe kansen in longonderzoek. Bij gezonde mensen zorgen stamcellen voor reparaties, maar bij mensen met COPD werken ze niet goed. Dr. Irene Heijink en longarts Nick ten Hacken van het UMC Groningen werken aan een manier om deze reparatiefunctie weer te activeren. Hiervoor gebruiken ze stamcellen van patiënten en gezonde mensen. Ze gaan onderzoeken hoe deze cellen functioneren door ze te laten groeien in een labmodel met dezelfde 3D structuur als longblaasjes.  ‘Het is heel frustrerend dat ik als longarts nu zo weinig kan doen voor mensen met COPD’, zegt Ten Hacken. ‘In de toekomst de beschadigde longen bij COPD herstellen, dat zou geweldig zijn.’ Daarom wil het Longfonds, met de steun van alle donateurs, investeren in dit onderzoek.

Derde doodsoorzaak

Vandaag op Wereld COPD Dag is er wereldwijd aandacht voor COPD. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2020 wereldwijd de derde doodsoorzaak is. Elk jaar sterven er in Nederland 6.000 mensen aan COPD. Bij COPD ontstaan de klachten meestal pas nadat mensen 40 jaar zijn, mensen worden steeds benauwder. ‘Ademhalen wordt steeds moeilijker, mensen kunnen afhankelijk worden van extra zuurstof’, zegt Rutgers. ‘Soms is een longtransplantatie het laatste redmiddel, een risicovolle operatie die gevolgd wordt door intensieve medische begeleiding. Het stamcelonderzoek is hoopgevend en biedt kansen om in de toekomst kapot longweefsel te kunnen repareren.’

Reacties (23)

@ Jeroen Vrouwen die decennia geleden rookten , ondervinden daar later klachten van en ontwikkelen, helaas vaak, COPD.

Ik snap de redenatie niet zo goed...
"Dat komt omdat de afgelopen decennia steeds meer vrouwen verslaafd raakten aan roken en daar nu de gevolgen van ondervinden" wordt gezegd. Als je kijkt naar de trends zijn er de afgelopen jaren steeds minder vrouwen gaan roken. In 1970 nog 42%, nu nog een procent of twintig. Een halvering dus. Hoe komen jullie dan toch tot deze uitspraak?

10 maanden COPD 24 uur aan de zuurstof 5 x per dag nevelen naar U M C Groningen om een ventiel in de slechte long te plaatsen maar helaas de long is te slecht om een ventiel te plaatsen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.