Help mee Gratis magazine

Smog zorgt voor luchtwegklachten

Op dit moment is er smogvorming door fijnstof en NO2, aldus het RIVM. De verwachting is dat dit zal blijven aanhouden tot donderdag. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken. Het Longfonds adviseert mensen die hier last van hebben om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

De luchtkwaliteit is de komende dagen op veel plekken ’onvoldoende’ volgens het RIVM. In de stedelijke gebieden kan, in de spits, de luchtkwaliteit zelfs ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’ worden vanwege de hoge concentraties NO2.

Luchtwegklachten

Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met een longziekte, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het Longfonds adviseert mensen die er last van hebben om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Reacties (2)

@Wilma Kruithof. De lucht die we inademen in Nederland is op de meeste plekken ongezond. Je kunt er letterlijk doodziek van worden. Het Longfonds strijdt voor gezonde longen en gezonde lucht. We willen dat niemand ziek wordt of overlijdt door wat hij inademt. De grootste bronnen zijn verkeer, industrie en intensieve veeteelt. Houtkachels en open haarden zorgen lokaal voor veel vervuiling (tot wel 40 procent van de lokale vervuiling). Het Longfonds pleit in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan om de lucht gezonder te maken. Dat plan moet er zo snel mogelijk komen.

Geachte mevrouw Witte,
Zou u bij ministerie VWS en RIVM met nadruk willen pleiten dat bij melding van een smogalarm via de media ook het dringend advies wordt gegeven geen open haarden te stoken. Het lijkt me zo logisch ! In mijn, toch aardig groene, woonomgeving stookt men, zeker bij koud winterweer, er lustig op los met de open haard. Je ruikt het nadrukkelijk wanneer je buiten bent. Mensen denken er niet bij na, of denken dat het zo'n vaart niet loopt. Misschien een idee voor een advertentiecampagne in de winter ! Mooie slogan bedenken, een plaatje van buitenluchtlucht met stookdeeltjes erbij, invloed op de longen, wandelen/sporten in de 'frisse' buitenlucht, enz.
Aan de slag !

Hartelijke groeten van een bezorgde donateur,
Wilma Kruithof

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.