Help mee Bestel gratis

Smog verwacht tijdens de jaarwisseling

Het RIVM verwacht dat de luchtkwaliteit in steden na de jaarwisseling een korte periode “slecht” tot “zeer slecht” zal zijn. Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt smog door fijn stof. Door de verwachte matige westenwind neemt de hoeveelheid luchtvervuiling gedurende de nacht geleidelijk af.

Tijdens de jaarwisseling zorgt vuurwerk in korte tijd voor een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht. Vooral bij mist en windstil loopt de fijnstofconcentratie flink op.  Samen met andere luchtverontreiniging kan dit leiden tot luchtwegklachten.  

Gezondheidsklachten 

Vooral mensen met een longziekte, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten hebben hier last van. Ruim de helft van hen ervaart gezondheidsklachten door de verslechterde luchtkwaliteit door vuurwerk. Ze worden benauwd, moeten hoesten of krijgen zelfs een longaanval.

Binnen blijven

Het Longfonds adviseert mensen met een longziekte om in de Nieuwjaarsnacht binnen te blijven, niet te ventileren en eventueel uit voorzorg medicijnen te gebruiken. Bij ernstige longklachten is het goed om de eigen arts te raadplegen. Gebruik onze luchtcheck om te zien hoe gezond de lucht op uw locatie is.

Maatregelen

Niemand wil ziek worden door de lucht die hij inademt. Om gezondheidsschade te voorkomen is het Longfonds voorstander van maatregelen die de vuurwerkuitstoot beperken.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.