Help mee Bestel gratis

Smog verwacht door Paasvuren

Het RIVM verwacht vanaf zaterdag 20 april 2019 in heel Nederland smog door fijnstof. Naar verwachting is de luchtkwaliteit hier “onvoldoende” tot “slecht”. Dit komt door de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken en het rustige voorjaarsweer met oostelijke stroming. De mogelijke overlast (bijvoorbeeld rook, stof en geur) en het gebied dat hinder ondervindt, is afhankelijk van de windrichting, windsnelheid en het besluit van lokale overheden om het paasvuur door te laten gaan.

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast.

Wilt u weten hoe gezond de lucht is die u inademt? Doe dan nu de luchtcheck.

Reacties (6)

Overlast van paasvuren is voor iedereen ongezond, maar mensen die er niet ziek van worden zijn zich dit vaak niet bewust. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de overlast hiervan, voor de fijnstof in de lucht en de risico’s van paasvuren. Wij weten dat mensen met een longziekte last hebben van houtstook, hier vallen paasvuren ook onder. Wij pleiten er dan ook voor dat mensen niet op hout stoken omdat houtstook veel fijnstof veroorzaakt. U zou de overlast door het ontsteken van paasvuren nog kunnen melden bij de gemeente.

Ik woon in Amsterdam, toch een heel eind verwijderd van de Duitse grens. Maar op vrijdagavond begon het al: een zodanige brandlucht dat ik op het punt stond om bij mijn buren te informeren. Echter geen brandalarm en dus naar bed.
Zaterdag hartstikke benauwd, kon niet in de tuin zitten, niet wandelen. Zondag idem dito.
Dit waren dus niet de paar paasvuren in NL maar die geweldige troep die vanuit Duitsland voor een dikke smogwolk boven Amsterdam zorgde.
Het vraagt om een Europese aanpak.
Hoe doen we dat?

Ik slaap vanwege mijn astma met het raam open voor de schone lucht maar om 13.00 uur 21-04-2019 wakker geworden van rooklucht in de slaapkamer. Ik heb een fijnstofmeter die op dat moment 105pm2.5 aangaf gauw het raam en roosters dicht. en fosters moeten nemen omdat ik niet voldoende lucht kreeg. Ben vervolgens wel weer in slaap gevallen . Om 7.00 uur was het buiten 310 pm2.5 per m3 en 433pm10 perm3 dat is extreem hoog de norm van de VN is 15pm2.5 en de norm in de EU is 25pm2.5 . In de wijk waar ik woon is als gevolg van houtstook de waarde pm 2.5 geregeld boven de 100 bij windstil weer en mist .Overheid kom in actie en laat je burgers niet stikken. maar wat doet de overheid die vaardigt een stookadvies uit zonder sancties. En geeft vervolgens subsidie op houtkachel die anderen betaling door een belasting op schoon aardgas.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.