Doneer nuBestel gratis

Sigaretten nog veel schadelijker dan gedacht

In sigaretten zitten veel meer schadelijke stoffen voor de gezondheid dan gedacht. In sommige gevallen zijn de gehaltes aan teer en nicotine meer dan 20 keer hoger dan op de sigarettenpakjes staat vermeld. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM heeft voor 100 sigarettenmerken die in Nederland op de markt zijn, de teer-, nicotine- en koolmonoxidegehaltes gemeten met de Canadian Intense methode. Bij deze test worden de ventilatiegaatjes in het filter van de sigaret afgeplakt, omdat dat beter overeenkomt met hoe een roker die gaatjes met zijn vingers en mond dichthoudt. Bij de huidige wettelijke test gebeurt dit afplakken niet. Rook mengt dan via de gaatjes met lucht, waardoor de meetapparatuur minder schadelijke stoffen registreert dan de roker in werkelijkheid binnenkrijgt. Lees hier meer. 

Handhavingsverzoek

Naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek van het RIVM stuurt advocate Bénédicte Ficq, namens longarts Wanda de Kanter en andere aangevers tegen de tabaksindustrie, waaronder het Longfonds, een handhavingsverzoek naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat betekent dat de NVWA wordt verzocht de volksgezondheid te beschermen tegen een product dat bewezen nog veel giftiger is dan de roker ooit heeft geweten.

Waarom deden wij aangifte?

Het Longfonds heeft zich bij de aangifte tegen de tabaksindustrie aangesloten omdat we het belangrijk vinden dat het misleiden door de tabaksindustrie gestopt moet worden. Directeur Longfonds Michael Rutgers: “Rokers krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan al bekend is. Daarmee worden mensen opzettelijk verslaafd gemaakt. We zien daarvan dagelijks de verschrikkelijke gevolgen. Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten, zoals COPD en longkanker. We vinden het de hoogste tijd dat het duidelijk wordt die hieraan schuldig is en dat dit stopt.”

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.