Help mee Gratis magazine

Sigaretten in winkels overal uit zicht

Tabakszaken, tankstations en supermarkten mogen straks geen sigaretten meer zichtbaar uitstallen. Dat wordt wettelijk geregeld, zo werd vandaag bekend. Een mooie stap om het roken onder kinderen te ontmoedigen. Want gezonde longen moeten gezond blijven.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaf verkopers van tabaksproducten eerder de kans om zelf met een plan te komen. Maar hij concludeert nu dat de plannen ontoereikend zijn. Daarom komt er op termijn een wettelijk verbod: zichtbaar uitstallen van tabaksproducten mag dan niet meer. Met deze maatregel wil Van Rijn kinderen ontmoedigen te gaan roken.

Kinderen beschermen

Het Longfonds vindt dit een mooie stap in het beschermen van onze kinderen tegen een dodelijk product. Elke dag raken 100 kinderen verslaafd aan tabak. Vaak zien kinderen als eerste een wand met tabaksproducten als ze een supermarkt binnenkomen. We doen alsof het een heel normaal product is, terwijl het dodelijk is. Elk jaar sterven in ons land 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.

30.000 verkooppunten

In ons land worden bij meer dan 30.000 verkooppunten sigaretten verkocht. Uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan tabaksproducten de kans verdubbelt dat kinderen beginnen met roken of blijven roken. Een meerderheid van alle Nederlanders is voorstander van het uit het zicht halen van tabaksproducten.

 Rookvrije generatie

Kinderen rookvrij laten opgroeien is het beste dat we voor de longen van onze kinderen kunnen doen. Want gezonde longen moeten gezond blijven. Het Longfonds is samen met KWF Kankerbestrijding en Hartstichting initiatiefnemer van de Rookvrije Generatie. We willen dat alle kinderen de kans krijgen om rookvrij op te groeien, zonder blootstelling aan tabaksrook en zonder de verleiding te gaan roken.

Reacties (6)

Het is allemaal erg leuk " geen sigaretten meer openbaar " maar ik zie veel liever actie op houtstookkachels en pellet kachels. Daar hebben we veel meer last van als tabaksrook. Uitstoot van deze kachels is vele malen hoger als uitstoot auto's. En dan geeft de regering ook nog subsidie op pellet kachels.... hoe gek kan hier in Nederland. En dit is ook erg slecht voor opgroeiende kinderen.

De overheid moet stoken en vuurwerk met oud en nieuw strenger aanpakken.
Roken in het openbaar mort veel strenger worden aangepakt,bij menig hotel/ restaurantingang moet je eerst langs een leger nicotine junken met name bij van der valk hotels. Als niet roker wil je s'zomers ook weleens op een terras zitten,onmogelijk als niet roker wordt je gestraft.

Is het niet beter om de verkoop punten te verminderen en weer net als vroeger speciale winkels waar men dat kan kopen en niet bij ieder benzine pomp of supermarkt

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.