Help mee Gratis magazine

Problemen door inhalator Sandoz

Longpatiënten ervaren nog steeds gezondheidsproblemen door het gebruik van een bepaalde inhalator: dosisaerosol salbutamol 100 microgram van de firma Sandoz.  Het Longfonds vindt daarom dat dit medicijn niet meer moet worden geleverd aan patiënten. Hendrien Witte, directeur Longfonds Patiëntenvereniging: ‘Mensen moeten kunnen vertrouwen op hun medicijnen en inhalatoren.’ 

In januari dit jaar meldden we al dat er twijfels bestaan over de werking van salbutamol aerosol 100 microgram/dosis van de firma Sandoz.  Nog steeds horen we van verschillende kanten dat dit inhalatiemedicijn niet naar behoren werkt, zowel van patiënten, artsen en apothekers. Hendrien Witte: ‘Mensen melden bijvoorbeeld dat het middel onvoldoende helpt bij een astma-aanval, dat hun kind in het ziekenhuis is beland, dat zij extra pufjes moeten gebruiken en dat de astmaklachten blijven ondanks het gebruik van dit middel. Ook (kinder)longartsen merken dat sommige patiënten niet goed reageren op dit medicijn. Het Longfonds heeft daarom de betrokken beroepsgroepen opgeroepen dit middel niet meer voor te schrijven.’

Nader onderzoek

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft inmiddels een onderzoek naar de werking van dit middel laten uitvoeren. Op basis van de beschikbare gegevens concludeert het CBG dat er met het product zelf niets mis lijkt te zijn. Het CBG adviseert om de dosisaerosol salbutamol 100 microgram van Sandoz voorlopig gewoon volgens voorschrift te blijven gebruiken. Het Longfonds vindt dit echter volstrekt onwenselijk, gezien de gezondheidsproblemen die gemeld worden. Daarom adviseren wij dokters en apothekers dit middel niet meer mee te geven aan patiënten.

Verschillende inhalatoren

Salbutamol is voor de behandeling van astma beschikbaar in verschillende inhalatoren. In oktober 2014 heeft fabrikant Sandoz een andere variant op de markt gebracht, die afwijkt in zowel uiterlijk als van samenstelling. Bijwerkingencentrum Lareb ontving diverse meldingen van een mogelijk verminderd effect. Bij een aantal patiënten leidde een astma-aanval tot ziekenhuisopnames, hieronder waren ook enkele kinderen. Over andere inhalatoren met salbutamol zijn voor zover ons bekend geen bijzondere problemen gemeld. Als u toch het gevoel heeft dat uw medicijn niet goed werkt, is het verstandig met uw dokter in gesprek te gaan.

Wat kunt u doen als u salbutamol van Sandoz gebruikt?

Als u helemaal geen klachten over dit middel heeft en u goed voelt, kunt u het blijven gebruiken. Maar als u twijfelt, of als u merkt dat de pufjes niet goed hun werk doen of als u sinds het gebruik meer longklachten heeft, raden wij u aan met uw dokter te bespreken of een ander medicijn beter voor u is. En blijf via Lareb uw ervaringen melden.

Eén Vandaag

Het tv-programma Eén Vandaag besteedde afgelopen vrijdag 19 augustus ook aandacht aan dit onderwerp. Uitzending gemist? U kunt de uitzending hier terugkijken.

Reacties (77)

@G.BOSSINGA. U schrijft niet om wat voor allergie het gaat. Is het een allergie of een bijwerking? Als het een bijwerking is van Salbutamol zou u een alternatief kunnen vragen aan uw arts. Voor informatie over bijwerkingen: https://www.apotheek.nl/medicijnen/salbutamol-inhalatie?product=salbutamol-inhalatie#belangrijk-om-te-weten-over-salbutamol-inhalatie
Voor meer informatie kunt u bellen met de Advieslijn 033-4341212.

Ik gebruik al een tijdje Salbutamol van Sandoz, nu heb ik sinds een half jaar last van allergie verschijnselen. Ik ben tijdens een poliepen onderzoek getest op allergie, volgens het ziekenhuis was er geen reactie. Kan het zijn dat de Salbutanol deze allergiesche reactie oproept.

@simone vandenplas, di is een oude bericht, Wij krijgen geen klachten meer over salbutamol.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.