Doneer nuBestel gratis

Problemen door inhalator Sandoz

Longpatiënten ervaren nog steeds gezondheidsproblemen door het gebruik van een bepaalde inhalator: dosisaerosol salbutamol 100 microgram van de firma Sandoz.  Het Longfonds vindt daarom dat dit medicijn niet meer moet worden geleverd aan patiënten. Hendrien Witte, directeur Longfonds Patiëntenvereniging: ‘Mensen moeten kunnen vertrouwen op hun medicijnen en inhalatoren.’ 

In januari dit jaar meldden we al dat er twijfels bestaan over de werking van salbutamol aerosol 100 microgram/dosis van de firma Sandoz.  Nog steeds horen we van verschillende kanten dat dit inhalatiemedicijn niet naar behoren werkt, zowel van patiënten, artsen en apothekers. Hendrien Witte: ‘Mensen melden bijvoorbeeld dat het middel onvoldoende helpt bij een astma-aanval, dat hun kind in het ziekenhuis is beland, dat zij extra pufjes moeten gebruiken en dat de astmaklachten blijven ondanks het gebruik van dit middel. Ook (kinder)longartsen merken dat sommige patiënten niet goed reageren op dit medicijn. Het Longfonds heeft daarom de betrokken beroepsgroepen opgeroepen dit middel niet meer voor te schrijven.’

Nader onderzoek

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft inmiddels een onderzoek naar de werking van dit middel laten uitvoeren. Op basis van de beschikbare gegevens concludeert het CBG dat er met het product zelf niets mis lijkt te zijn. Het CBG adviseert om de dosisaerosol salbutamol 100 microgram van Sandoz voorlopig gewoon volgens voorschrift te blijven gebruiken. Het Longfonds vindt dit echter volstrekt onwenselijk, gezien de gezondheidsproblemen die gemeld worden. Daarom adviseren wij dokters en apothekers dit middel niet meer mee te geven aan patiënten.

Verschillende inhalatoren

Salbutamol is voor de behandeling van astma beschikbaar in verschillende inhalatoren. In oktober 2014 heeft fabrikant Sandoz een andere variant op de markt gebracht, die afwijkt in zowel uiterlijk als van samenstelling. Bijwerkingencentrum Lareb ontving diverse meldingen van een mogelijk verminderd effect. Bij een aantal patiënten leidde een astma-aanval tot ziekenhuisopnames, hieronder waren ook enkele kinderen. Over andere inhalatoren met salbutamol zijn voor zover ons bekend geen bijzondere problemen gemeld. Als u toch het gevoel heeft dat uw medicijn niet goed werkt, is het verstandig met uw dokter in gesprek te gaan.

Wat kunt u doen als u salbutamol van Sandoz gebruikt?

Als u helemaal geen klachten over dit middel heeft en u goed voelt, kunt u het blijven gebruiken. Maar als u twijfelt, of als u merkt dat de pufjes niet goed hun werk doen of als u sinds het gebruik meer longklachten heeft, raden wij u aan met uw dokter te bespreken of een ander medicijn beter voor u is. En blijf via Lareb uw ervaringen melden.

Eén Vandaag

Het tv-programma Eén Vandaag besteedde afgelopen vrijdag 19 augustus ook aandacht aan dit onderwerp. Uitzending gemist? U kunt de uitzending hier terugkijken.

Reacties (57)

@M.vanderheijden, Dit is een goed voorbeeld van het preferentiebeleid. Een goedkopere variant van de Ventolin met dezelfde werking maar met andere bijstoffen. We horen vaker dat mensen de salbutamol minder goed vinden werken, maar er reageren ook mensen goed op dit medicijn.

Ik wilde vragen of het mogelijk is om de salbutamol uit de handel te halen.
Ik kreeg opeens ipv ventolin die rotzooi.
Nadat ik me beklaagd had omdat die een vieze bijsmaak had en niet hielp te horen kreeg dat het precies hetzelfde was als ventolin vraag ik me af wie zoiets kan zeggen .
Iemand die het niet nodig heeft natuurlijk maar als je al 15jaar afhankelijk bent van ventolin om een beetje lucht te hebben weet je waar je over praat.
En jullie weten precies dat het niet hetzelfde is.
Mvg M.Vanderheijden

Ik had net besloten morgen de huisarts te bellen en ze Ventolin te laten bestellen omdat Sandoz Salbutamol niet werkt. Ik heb het een stuk benauwder dan anders terwijl ik met voorzetkamer inhaleer. Desnoods betaal ik het zelf maar die Ventolin komt er en ik kan niet wachten totdat de Sandoz van de markt is!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email info@longfonds.nl.