Help mee Gratis magazine

Positief effect behandeling Davos voor mensen met ernstig astma

Minder last van astma, meer activiteiten kunnen ondernemen ondanks astma, minder klachten door prikkels uit de omgeving, een betere emotionele gesteldheid… Zomaar wat positieve effecten die de meerwaarde van een behandeling van ernstig astma in het hooggebergte van Davos bevestigen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht. En dat is goed nieuws, want de vergoeding van de hooggebergtebehandeling staat onder druk.

‘De uitkomsten zijn veel sterker aangetoond dan verwacht,’ zegt Marjo Poulissen namens de Vereniging Nederland Davos. ‘Ik hoor van patiënten dat ze enorm opknappen na de hooggebergtebehandeling. Davos is vaak het laatste redmiddel tot verbetering van hun ernstig astma, maar dat was nog niet voldoende bewezen.’

Dure zorg

De zorg in Nederland is duur en zorgkosten blijven in de toekomst ook stijgen. Daarom is het Zorginstituut Nederland namens de Nederlandse overheid aan het beoordelen wat kostenefficiënte zorg is en wat nog een vergoeding verdient. Als het Zorginstituut vindt dat een behandeling niet van meerwaarde is, zullen zorgverzekeraars zulke zorg niet meer vergoeden.

Waarom onderzoek in Davos?

Ook de ernstig-astmabehandeling in Davos moest haar waarde bewijzen. Het Zorginstituut kwam er in 2014 niet uit of de behandeling zinnig was. Daarom moest er een onafhankelijk onderzoek komen naar de meerwaarde ervan in vergelijking met zo’n zelfde behandeling op zeeniveau. De LAN (Longalliantie Nederland) gaf opdracht aan de Universiteit Utrecht om de studie uit te voeren. Professor Jan-Willem Lammers had de leiding, onder toezicht van de LAN.

Het onderzoek

Om het verschil in effecten goed te zien moest er eenzelfde onderzoek in zowel het hooggebergte als op zeeniveau uitgevoerd worden. Dat gebeurde in het Nederlands Astma Centrum in Davos en in het behandelcentrum Merem, locatie Heideheuvel, in Hilversum. Volwassen deelnemers met ernstig astma werden 12 weken behandeld in één van de centra. In beide astmacentra werd er op een gelijksoortige manier een persoonlijk behandelplan opgesteld. Daarna waren de deelnemers een jaar onder behandeling van een longarts werkzaam in de tweede lijn. Ook bezochten zij in dat jaar vier keer het behandelcentrum in Hilversum om te onderzoeken hoe het met hen en hun astma ging.

Loting

Het merendeel van de deelnemers aan het onderzoek werd behandeld in het centrum waar de voorkeur van de longarts of de persoonlijke voorkeur naar uitging. Voor de andere deelnemers werd er via een loting bepaald in welk astmacentrum iemand werd behandeld. In totaal namen 138 volwassenen met ernstig astma deel aan het eerste deel van onderzoek. Er werden 93 mensen behandeld in het hooggebergte en 45 mensen in Nederland. In totaal hebben 117 mensen het tweede deel van het onderzoek afgerond.

Hogere kwaliteit van leven

De groep mensen die behandeld werd in het hooggebergte had zowel na behandeling als 12 maanden na het afronden van de behandeling een hogere kwaliteit van leven die door astma werd bepaald ten opzichte van de groep patiënten die behandeld is op zeeniveau. Deze hogere kwaliteit van leven werd bepaald aan de hand van activiteitenbeperking door astma, astmasymptomen, effecten van omgevingsfactoren en emotionele toestand. Maar ook de mensen die in Nederland waren behandeld hadden na afloop van het onderzoek een hogere kwaliteit van leven die door astma werd bepaald, alhoewel dit effect na twaalf maanden na de behandeling in het astmacentrum niet meer zichtbaar was.

Verbeteringen astma

Naast een hogere kwaliteit van leven ging het ook beter met de astma van mensen die in Davos waren geweest. Mensen hadden na de behandeling minder klachten van de bovenste luchtwegen (neus- en keelholte), hoefden minder prednison te gebruiken en de longfunctie nam meer toe ten opzichte van de mensen die in Nederland waren behandeld. Tijdens de opname in het centrum hadden deelnemers minder astma-aanvallen en hoefden ze minder luchtwegverwijders te gebruiken). Hieruit blijkt dat op deze groep patiënten met ernstig astma de behandeling in het hooggebergte een groter positief effect heeft in vergelijking met de behandeling op zeeniveau. Marjo Poulissen is blij met de resultaten. ‘Dit onderzoek heeft de meerwaarde van de hooggebergtebehandeling van ernstig astma aangetoond.’

Hoe gaat het verder?

Begin april 2019 is het onderzoeksrapport door de onderzoekers van de Universiteit Utrecht aangeboden aan het Zorginstituut Nederland. Marjo Poulissen vertelt: ‘Het Zorginstituut neemt dit rapport nu mee in hun beoordeling of de behandeling in Davos nog vergoed kan worden. Het is dus nog even spannend.’ Marjo verwacht dat het Zorginstituut deze zomer uitspraak doet over de vergoeding van de behandeling in het hooggebergte.

Praat mee over astma algemeen

Longforum.nl

Reacties (10)

Wat zou t fantastisch zijn zo'n behandeling.
Nu na 4 Pretnison behandeling in 5 mnd. Geen resultaat. Nog steeds benauwd en veel slijm die niet weg kan.
Ik heb nog hoop.
Lieve grtjs. Marianne.

Ik leef erg met jullie mee, zelf heb ik gelukkig geen astma. Ik heb wel een tip: Bezoek eens een Zoutkamer (Haloclinic) gewoon in Nederland.

Ik heb een allergische astma en gebruikte 4 uur zuurstof per dag. Nadat ik 2 weken in de Spaanse Pyreneeën ben geweest in Guesthouse Recover heb ik het nog niet benauwd gehad en ook geen zuurstof meer gebruikt. Verblijf daar is stukke goedkoper dan Davos.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.