Help mee Gratis magazine

Plattegrond van de longen geeft nieuwe kennis van astma

Bij astma zijn er teveel ontstekingen in de longen. Dat weten we al een tijdje. Maar wetenschappers in Groningen en Engeland zijn er nu in geslaagd om een plattegrond van alle cellen in de longen te maken. Daardoor weten we nog beter wat er gebeurt in de longen bij astma. Dat kan leiden tot betere medicijnen tegen astma.

Mede dankzij de steun van het Longfonds is voor het eerst systematisch in kaart gebracht welke cellen er in de longen zitten en op welke plek. Zowel bij gezonde mensen als bij mensen met astma. Het is ook duidelijker wat deze cellen precies doen. Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Wellcome Sanger Institute in Engeland brachten dit in kaart dankzij nieuwe onderzoekstechnieken. De eerste resultaten publiceren zij deze week in het medisch tijdschrift Nature Medicine. Vanuit Groningen is dr. Martijn Nawijn nauw betrokken bij het onderzoek: “We begrijpen nu beter hoe het komt dat de slijmproductie bij astma zo groot is. Misschien kunnen we daar medicijnen tegen ontwikkelen.”

Nieuwe technieken

Dankzij de nieuwe technieken kunnen de wetenschappers alle cellen los bestuderen, in plaats van alleen groepjes cellen. “Dat is nuttig, omdat er ruim veertig verschillende soorten cellen in de longen zitten. We wisten bijvoorbeeld dat de cellen teveel slijm maken, maar niet welke cellen dat doen.”, vertelt Nawijn. Iedereen heeft cellen in de longen die slijm aanmaken. “We dachten altijd dat mensen met astma meer van deze cellen hebben en dat deze ook meer slijm aanmaken. Door het bestuderen van de losse cellen hebben we ontdekt dat ook een ander type - de trilhaarcellen – actief aan die slijmproductie bijdragen. Het lijkt erop dat ze daartoe worden aangezet door de ontstekingscellen die bij astma overactief zijn.' Daarbij komt nog eens dat cellen in de longen bij mensen met astma niet goed met elkaar praten. Dat is een interessant feit om verder te onderzoeken. 

Human Cell Atlas

De resultaten van dit onderzoek, gesubsidieerd door het Longfonds en GSK, worden gedeeld in de Human Cell Atlas: een collectie van ‘plattegronden’ van cellen in het lichaam bij gezonde en zieke mensen. ‘Wij doen ook mee aan dat project en hebben onze data gedeeld. We zien nu al dat die database gebruikt wordt. Blijkbaar zijn andere onderzoekers geïnteresseerd in onze data. Veel ontdekkingen die we hebben gedaan moeten verder uitgewerkt worden. Daar kunnen nog veel wetenschappers lang aan werken.’

Belangrijk longonderzoek

In Nederland zijn er ruim 640.000 mensen met astma. De verwachting is dat het aantal mensen met astma in de komende jaren verder zal stijgen. De ontsteking is bij astma blijvend en kan veel klachten veroorzaken. Iemand met een astma-aanval kan veel minder lucht in- of uitademen dan anders. Dit gevoel kan heel beangstigend zijn. Daarom is het zo belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar deze blijvende ziekte. Lees meer over longonderzoek.

Reacties (4)

“Als iemand over een ‘verkeerde ademhaling’ praat, betekent dit dat hij of zij mijn ontdekking niet begrijpt,” – zei dr. Buteyko - “in de fysiologie bestaat slechts het begrip: de norm. De afwijking van de norm is ziekte. Wij praten daarom niet over een ‘verkeerde lichaamstemperatuur’ of ‘verkeerde bloeddruk’ en voor de ademhaling geldt het precies zo. Maar de diepe ademhaling is een afwijking van de norm. Dit is dus een ziekte.” De diepe ademhaling veroorzaakt diverse storingen in het lichaam. Het lichaam probeert deze storingen te compenseren: de luchtwegen worden vernauwd, de bloedvaten worden vernauwd, het zenuwstelsel wordt gespannen enz. Het is duidelijk dat, naarmate de ademhaling tot de norm wordt verminderd, deze aanpassingen voor het lichaam niet meer nodig worden en de gezondheid herstelt.

Meer info:
http://siris.be/wp-content/uploads/2015/06/Folder-Buteyko.pdf

Biochemische analyse van Buteyko's Methode:
https://f52aaf98-af2c-4da9-98d1-3635fdc552f3.filesusr.com/ugd/37b13a_92e6561893754a4f98c6ce30f3d272f8.pdf

Klinische proef:
Buteyko breathing techniques in asthma: a blinded randomised controlled trial.
Simon D Bowler, Amanda Green and Charles A Mitchell
De studie werd uitgevoerd van januari 1995 tot april 1995.

Buteyko groep:
Luchtwegverwijders na 3 maanden: 96% minder
Ontstekingsremmers na 3 maanden 49% minder
Vermindering van de symptoomscores na 3 maanden: 71%

Controle groep:
Luchtwegverwijders na 3 maanden: 7% minder
Ontstekingsremmers na 3 maanden: gelijk gebleven
Vermindering van de symptoomscores na 3 maanden: 14%

Ik moet elke morgen en tijdens de dag moeite doen om het taaie slijm op te hoesten. Soms lijken het wel draaien zo taai is het.

@Asha Ramkisoen, astma krijg je meestal door aanleg hiervoor. Niet door het roken. Wel kan roken astma verergeren.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.