Help mee Bestel gratis

Onomkeerbare beweging is in gang gezet

Het Gerechtshof heeft vandaag uitspraak gedaan over de vervolging van de tabaksindustrie. De procedure is door het Hof ongegrond verklaard. De tabaksindustrie zal daarom niet vervolgd worden door het Openbaar Ministerie (OM). 

Dappere strijd

In april 2016 deden longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en COPD-patiënte Lia Breed samen met Stichting Rookpreventie Jeugd aangifte bij het Openbaar Ministerie. Daarmee riepen ze de tabaksindustrie ter verantwoording. Sinds die aangifte twee jaar geleden, hebben tientallen aangevers zoals artsen, GGD`s, verslavingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen en gemeentes zich aangesloten bij deze zaak. Ook het Longfonds heeft heeft aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie.

Grote maatschappelijke beweging

Dankzij de aangifte is er een grote maatschappelijke beweging ontstaan. Uit onderzoek van Kantar Public (mei 2018) in opdracht van KWF blijkt dat een ruime meerderheid (61%) van de Nederlandse bevolking het goed vindt dat de tabaksindustrie ter verantwoording wordt geroepen. Het Hof geeft in hun uitspraak aan dat dit een nieuwe impuls heeft gegeven aan het publieke debat over het thema roken. Ondanks het besluit van het Hof dat het OM de tabaksindustrie niet hoeft te vervolgen, heeft de aangifte dus een positief effect gehad.

Internationale aandacht

Ook internationaal is er veel aandacht voor deze unieke aanklacht in Nederland. Meerdere landen bereiden nu ook een aangifte tegen de tabaksindustrie voor. In Frankrijk is al een vergelijkbare aangifte gedaan. Door deze internationale aandacht hopen wij dat er op termijn een strafzaak zal komen.

Hof erkent belang van Rookvrije Generatie

Het Hof stelt in haar beslissing ook dat de tabaksindustrie willens en wetens een schadelijk en verslavend product maakt, gericht op het maken van financiële winst. Hiermee geeft ze aan dat het geen normale industrie is. Daarnaast erkent het Hof de noodzaak om roken, met name door jongeren, uit te bannen. Dit is een belangrijke stap richting de Rookvrije Generatie.

Meer begrip

De grote maatschappelijke beweging tegen de tabaksindustrie zorgt ervoor dat er minder schaamte bestaat onder rokers. Ook merken we dat er meer begrip ontstaat voor longziektes (mede) veroorzaakt door (mee)roken. Daarom zullen wij ons, samen met al onze partners, alles op alles zetten om de jeugd van Nederland te beschermen tegen de de tabaksindustrie en tegen de verleiding om te gaan roken.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten die u moet weten. Meld u snel aan. De oplage is beperkt. 

Bestel nu gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.