Help mee Bestel gratis

Nooit gerookt, toch COPD door ingeademde stoffen op het werk

Stoffen op het werk kunnen de longziekte COPD veroorzaken. Nederlandse onderzoekers hebben nu belangrijke nieuwe aanwijzingen over de schade die ingeademde stoffen in het lichaam aanrichten. 'Het effect op de werking van het DNA is vergelijkbaar met het effect door roken', zo blijkt uit een onderzoek door Marike Boezen van UMC Groningen, gesteund door het Longfonds.  

COPD is een blijvende beschadiging van de longen, waardoor ademen moeilijker wordt. Rokers kunnen COPD krijgen, maar zij zijn niet de enigen. 'Wij hebben nu aangetoond dat stoffen die je op het werk inademt op dezelfde manier schade kunnen aanrichten', aldus professor Marike Boezen, onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij heeft samen met een grote groep collega's ontdekt dat ingeademde stoffen de werking van het DNA kunnen veranderen. 

Invloed op het DNA

'Het is al langer aangetoond dat COPD een beroepsziekte kan zijn, ook bij mensen die nooit gerookt hebben. Zij zijn ziek geworden van stoffen die ze op het werk hebben ingeademd', aldus Marike Boezen. 'We wisten tot nu toe niet waarom je daar ziek van wordt. Dat zijn we nu aan het ontrafelen. De werking van het DNA is een belangrijke aanwijzing. Het laat zien hoe ernstig het is. Bij rokers zien we ook  invloed op de werking van  het DNA. Dit is opnieuw een sterk argument om mensen op het werk zoveel mogelijk tegen inademen van stoffen te beschermen. Stofmaskers, afzuiginstallaties en andere voorzorgen zijn echt noodzakelijk'. COPD kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door rook, uitlaatgassen en stof in de bouw. 'Bij veel patiënten gaat het om een combinatie van stoffen', aldus Marike Boezen. 'Daarom is het moeilijk om de verschillen tussen deze stoffen te onderzoeken. Maar we zien wel steeds vergelijkbare schade'.

Gassen, dampen of stof

De onderzoekers bekeken het complete DNA van 903 mensen die nooit gerookt hebben. Bij mensen die veel gassen, dampen of stof op het werk hadden ingeademd, bleek dat de werking van sommige genen in het DNA  geremd  wordt. Dat gebeurt door een  reactie die 'methylatie' heet. Een tweede, onafhankelijk onderzoek met het DNA van 233 niet-rokers, uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, bevestigde dit. Door de blokkade van de werking van bepaalde genen maakt het lichaam te weinig of teveel van bepaalde eiwitten. Daardoor raakt het lichaam ontregeld. Dat kan de oorzaak zijn van longziekten.
Het onderzoek maakt deel uit van een groter project naar de oorzaken van COPD, gesteund door het Longfonds. Marike Boezen onderzocht in dit project eerder of erfelijke aanleg een rol speelt bij de schade door ingeademde stoffen.

Kom je op je werk in aanraking met gevaarlijke stoffen? Lees dan hier verder

Reacties (13)

COPD bij mensen die niet roken ?
Ja ik kan me er wel wat bij voorstellen .
Ik heb altijd mijn ramen open staan , ik merk dat ik dan dieper en intenser durf te ademhalen , omdat er
wat te halen valt . .Ik merk als ik mijn ramen wijd open zet dat ik dan nog eerder / makkelijker , dieper en intenser ademhaal , het gaat bijna per ongeluk.
Je kunt ook het raam wijd open zetten met een hor ervoor maar dat geeft niet hetzelfde effect .In mijn slaapkamer staat ook altijd het raam open , dan slaap ik beter/lekkerder omdat ik dieper adem kan halen
In de winter word het al moeilijker maar probeer het raam zo veel mogelijk open te zetten . Het grappige is , ik heb soms last van zweetvoeten en dan kan ik wel een luchtverfrisser ergens neerzetten maar ik kies dan toch ervoor om het raam open te zetten omdat de lucht dan echt word gezuiverd .
Natuurlijk trek ik ook schone sokken aan en dweil even de grond , jajajaja .

Ps : Ik woon in Amsterdam op het KNSM eiland ( oost ) de lucht is hier redelijk maar eigenlijk krijg ik alle lucht van Amsterdam over me heen omdat de wind meestal deze kant opkomt vanuit het westen .
Ik merkte toen ik op de Plesmanlaan fietste in Amsterdam west dat de lucht véél beter was van kwaliteit .
Het staat er ook vol met bomen en er is veel groen .
Ik dacht nog eigenlijk moet ik hier gaan wonen .


Succes met het onderzoek !

Wat mijn moeder vertelde ben ik van baby's af aan altijd benauwd geweest. Het werd toen supkroep genoemd. Jaren later geen last gehad ik merkte wel dat mijn verkoudheid altijd zeker 4 weken duurde. Maar nooit bedacht dat het aan slechte longen kon zijn tot ik op mijn zelf ging wonen in 99 is codp geconstateerd

Veel meer last van COPD door vervuild klimaatbeheersingsysteem

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.