Help mee Bestel gratis

Nooit gerookt, toch COPD door ingeademde stoffen op het werk

Stoffen op het werk kunnen de longziekte COPD veroorzaken. Nederlandse onderzoekers hebben nu belangrijke nieuwe aanwijzingen over de schade die ingeademde stoffen in het lichaam aanrichten. 'Het effect op de werking van het DNA is vergelijkbaar met het effect door roken', zo blijkt uit een onderzoek door Marike Boezen van UMC Groningen, gesteund door het Longfonds.  

COPD is een blijvende beschadiging van de longen, waardoor ademen moeilijker wordt. Rokers kunnen COPD krijgen, maar zij zijn niet de enigen. 'Wij hebben nu aangetoond dat stoffen die je op het werk inademt op dezelfde manier schade kunnen aanrichten', aldus professor Marike Boezen, onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij heeft samen met een grote groep collega's ontdekt dat ingeademde stoffen de werking van het DNA kunnen veranderen. 

Invloed op het DNA

'Het is al langer aangetoond dat COPD een beroepsziekte kan zijn, ook bij mensen die nooit gerookt hebben. Zij zijn ziek geworden van stoffen die ze op het werk hebben ingeademd', aldus Marike Boezen. 'We wisten tot nu toe niet waarom je daar ziek van wordt. Dat zijn we nu aan het ontrafelen. De werking van het DNA is een belangrijke aanwijzing. Het laat zien hoe ernstig het is. Bij rokers zien we ook  invloed op de werking van  het DNA. Dit is opnieuw een sterk argument om mensen op het werk zoveel mogelijk tegen inademen van stoffen te beschermen. Stofmaskers, afzuiginstallaties en andere voorzorgen zijn echt noodzakelijk'. COPD kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door rook, uitlaatgassen en stof in de bouw. 'Bij veel patiënten gaat het om een combinatie van stoffen', aldus Marike Boezen. 'Daarom is het moeilijk om de verschillen tussen deze stoffen te onderzoeken. Maar we zien wel steeds vergelijkbare schade'.

Gassen, dampen of stof

De onderzoekers bekeken het complete DNA van 903 mensen die nooit gerookt hebben. Bij mensen die veel gassen, dampen of stof op het werk hadden ingeademd, bleek dat de werking van sommige genen in het DNA  geremd  wordt. Dat gebeurt door een  reactie die 'methylatie' heet. Een tweede, onafhankelijk onderzoek met het DNA van 233 niet-rokers, uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, bevestigde dit. Door de blokkade van de werking van bepaalde genen maakt het lichaam te weinig of teveel van bepaalde eiwitten. Daardoor raakt het lichaam ontregeld. Dat kan de oorzaak zijn van longziekten.
Het onderzoek maakt deel uit van een groter project naar de oorzaken van COPD, gesteund door het Longfonds. Marike Boezen onderzocht in dit project eerder of erfelijke aanleg een rol speelt bij de schade door ingeademde stoffen.

Kom je op je werk in aanraking met gevaarlijke stoffen? Lees dan hier verder

Reacties (10)

Ik wil dit even kwijt, ben van oorsprong lasser heb dit een aantal jaren gedaan gelukkig op tijd mee gestopt ,omdat ik er zeer veel last kreeg van verkoudheden die niet van virussen afkomstig waren zelfs tot bloedneuzen toe.Sinds dien geen last hier meer van sinds ik ander werk heb in een schone buitenlucht omgeving ( Ik denk dat dit soort metaal bedrijven eens goed onder de loep genomen moeten worden voor al de kleine bedrijven er klopt hier vaak niks)

Goedenavond, klopt ik heb jaren in een bakkerij gewerkt,en door de meel,deze werd vaak de bakkerij ingeblazen als er machines werden schoon geblazen.
Het gaat jaren goed tot de bekende druppel.

Ze zoeken het veel te ver. Wat dacht u van de afvoergassen van auto's en brommers!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.