Help mee Bestel gratis

Nieuw antibioticum mogelijk uitkomst voor COPD-patiënten

Een nieuw soort antibioticum is in de toekomst mogelijk een uitkomst voor mensen met COPD.

Het grote voordeel is dat de bacterie die door het middel wordt aangepakt geen resistentie kan ontwikkelen. Ook heeft het waarschijnlijk geen bijwerkingen. Onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit presenteren deze week hun eerste resultaten in het vakblad Cell Chemical Biology.

Acute verergering

De bacterie in kwestie, Haemophilus influenzae, kan bij mensen met de longziekte COPD tot acute verergering leiden. Veel mensen met COPD slikken antibiotica. De kans dat bacteriën resistentie gaan ontwikkelen tegen die middelen is daardoor groot. De onderzoekers vonden een manier om te voorkomen dat de bacterie mensen ziek kan maken.

bacterie de veroorzaker?

Het nieuwe antibioticum doodt specifiek deze bacterie. Daarom is belangrijk dat een arts zeker weet dat deze bacterie de veroorzaker van de ziekte is. De techniek om dat te bepalen is er al, maar moet nog verder ontwikkeld worden. Voor de bestaande antibiotica is zo'n test niet nodig, omdat ze breed werken en heel veel soorten bacteriën tegelijk doden.

Testfase

Het middel moet nu een testfase ingaan. Onderzoeker Jeroen Langereis van het Radboudumc hoopt dat het dan over vijf tot tien jaar aan patiënten voorgeschreven kan worden.

Alles over COPD

Bestel gratis dit boekje met veel informatie over de behandeling, maar ook tips voor omgaan met energie, voeding en bewegen.

Bestel gratis
Reacties (76)

ik zou graag dat medicijn uitproberen het hoeft niet op dieren

het is zo fustrerend dat als je hoort er is een nieuw medicijn en het duurt nog jaren voor dat wij het gebruiken kunnen
wij hebben geen jaren meer
gebruik mensen voor nieuwe medicijnen die toch al geen lucht meer hebben en dat zelf willen , want dieren mogen ook niet.
misschien hebben wij daar meer baat bij want zonder nieuwe medicijnen gaan wij ook dood

Waarom zo lang wachten ,Met nieuwen medicijnen?
baat het niet dan schaat het niet. Mijn man heeft zwaar copd.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.