Help mee Bestel gratis

Nieuw antibioticum mogelijk uitkomst voor COPD-patiënten

Een nieuw soort antibioticum is in de toekomst mogelijk een uitkomst voor mensen met COPD.

Het grote voordeel is dat de bacterie die door het middel wordt aangepakt geen resistentie kan ontwikkelen. Ook heeft het waarschijnlijk geen bijwerkingen. Onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit presenteren deze week hun eerste resultaten in het vakblad Cell Chemical Biology.

Acute verergering

De bacterie in kwestie, Haemophilus influenzae, kan bij mensen met de longziekte COPD tot acute verergering leiden. Veel mensen met COPD slikken antibiotica. De kans dat bacteriën resistentie gaan ontwikkelen tegen die middelen is daardoor groot. De onderzoekers vonden een manier om te voorkomen dat de bacterie mensen ziek kan maken.

bacterie de veroorzaker?

Het nieuwe antibioticum doodt specifiek deze bacterie. Daarom is belangrijk dat een arts zeker weet dat deze bacterie de veroorzaker van de ziekte is. De techniek om dat te bepalen is er al, maar moet nog verder ontwikkeld worden. Voor de bestaande antibiotica is zo'n test niet nodig, omdat ze breed werken en heel veel soorten bacteriën tegelijk doden.

Testfase

Het middel moet nu een testfase ingaan. Onderzoeker Jeroen Langereis van het Radboudumc hoopt dat het dan over vijf tot tien jaar aan patiënten voorgeschreven kan worden.

Alles over COPD

Bestel gratis dit boekje met veel informatie over de behandeling, maar ook tips voor omgaan met energie, voeding en bewegen.

Bestel gratis
Reacties (78)

@ Henk Wiffrie Voor wetenschappelijk onderzoek is een lange adem nodig. Het duurt vaak jaren voordat er een oplossing is voor patiënten. We snappen dat dat soms frustrerend is. We vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek. Daarmee brengen we het belang van onderzoek onder de aandacht en laten we zien dat er echt belangrijke stappen gezet worden.

Waarom toch iedere keer weer die
Telegraafkreten in uw nieuwsbrieven? nieuwe antibioticum. nog zeker 10 jaar. De minilong. onderzoek moet nog starten. nog zeker 5 jaar en dan? De meeste lezers van uw nieuwsbrief hebben die tijd niet meer dus hou het een beetje bescheiden a.u.b.

ik zou graag dat medicijn uitproberen het hoeft niet op dieren

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.