Help mee Bestel gratis

Nebusal niet meer vergoed voor mensen met BE

Vernevelen met hypertoon zout wordt niet meer vergoed voor mensen met bronchiëctasieën. Mensen met bronchiëctasieën hebben veel last van slijm dat zich ophoopt in uitstulpingen in de luchtwegen (bronchieën).

Vernevelen met hypertoon zout kan dan helpen het vastzittend slijm beter op te hoesten. De behandeling met hypertoon zout – het middel Nebusal® - werd voor deze patiëntengroep tot 1 januari 2018 vergoed door de fabrikant, maar sinds januari niet meer. Enkele patiëntengroepen, zoals mensen met taaislijmziekte (cystic fibrosis), krijgen deze behandeling wel vergoed vanuit het basispakket.

Ernstig zorgen

Het Longfonds maakt zich ernstig zorgen over het uitblijven van een vergoeding voor mensen met bronchiëctasieën. Sinds begin dit jaar kwamen er tientallen berichten van ongeruste patiënten en hun behandelaars binnen. Zij melden dat het zonder Nebusal erg moeilijk en soms onmogelijk is het slijm kwijt te raken dat zich in hun longen ophoopt. Daardoor bezoeken zij vaker de longarts, moeten vaker kuren prednison of antibiotica gebruiken en worden vaker in het ziekenhuis opgenomen vanwege infecties.

Aanspraak op vergoeding

Zorgverzekeraars hebben laten weten geen reden te zien om Nebusal ook voor mensen met bronchiëctasieën te vergoeden. Daarom heeft het Longfonds nu een gesprek aangevraagd met het Zorginstituut, Zorgverzekeraars Nederland en longartsen. Het Longfonds wil ervoor zorgen dat mensen met bronchiëctasieën aanspraak kunnen maken op vergoeding van Nebusal, een essentieel onderdeel van de behandeling van hun ziekte.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten die u moet weten. Meld u snel aan. De oplage is beperkt. 

Bestel nu gratis
Reacties (8)

@Sietsche

Het Longfonds heeft een gesprek aangevraagd met het Zorginstituut, Zorgverzekeraars Nederland en longartsen.
Op dit moment is onbekend wat de uitkomst is van dit overleg.

Dag, ik heb BE en ik heb van de longarts Nebusal voorgeschreven gekregen. Ik lees nu dat u in overleg bent gegaan over de vergoeding van dit middel. Mijn vraag: bent u al iets verder gekomen met dit overleg? Volgens mijn longarts zijn er zorgverzekeraars die het middel wel vergoeden, ook bij BE, maar ik denk dat die er niet zijn anders had het wel op uw website gestaan. Wanneer verwacht u meer te weten? Groet, Sietsche van Gunst.

Ook ik heb helaas deze aandoening en heel veel baat bij het vernevelen met Nebusal. Het is werkelijk van de zotte dat een stelletje "geleerden" kunnen bepalen dat ik dit "medicijn" voortaan zelf maar moet aanschaffen. Ik zou haast hopen dat een van deze "geleerden" binnenkort zelf de ziekte BE op zijn of haar bordje krijgt. Kan hij of zij ervaren wat het is om dagelijks het gevoel te hebben om in je eigen slijm te stikken.
Bedankt """"Zorgverzekeraars"""????

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.