Doneer nu Gratis magazine

Minder astmamedicijnen tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap stoppen 3 op de 10 vrouwen met hun astmamedicijnen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit Groningen. Het gebruik van astmamedicijnen tijdens de zwangerschap verkleint echter de kans op complicaties bij zowel de vrouw als het kind.

Veel zwangere vrouwen zijn bang dat astmamedicijnen gevaarlijk zijn voor hun baby. Deze angst zorgt ervoor dat zij hun astmamedicijnen minder of niet gebruiken. Maar astma-aanvallen zijn waarschijnlijk schadelijker dan astmamedicijnen tijdens een zwangerschap. Astma-aanvallen verhogen namelijk de kans op bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte of een lager geboorte gewicht.

Minder medicijnen voorgeschreven

De onderzoekers maakten gebruik van de informatie over de hoeveelheid voorgeschreven astmamedicijnen van zwangere vrouwen. Zij keken hierbij naar de voorschreven medicijnen 1 jaar voor de zwangerschap tot aan 6 maanden na de zwangerschap. Het gebruik van zowel langwerkende luchtwegverwijders als ontstekingsremmers wijst vaak op ernstiger astma. En juist bij deze groep werden er de eerste 3 maanden van de zwangerschap minder astmamedicijnen voorgeschreven dan in het jaar daarvoor. Dit wijst er op dat er geen medicijnen tegen astma gebruikt zijn, wat de kans op aanvallen groter maakt.

Langwerkende luchtwegverwijders

Langwerkende luchtwegverwijders zorgen ongeveer gedurende 12 uur voor meer lucht en bestaan pas sinds 2000. Er is nog niet heel veel onderzoek geweest naar de gevaren van deze medicijnen tijdens de zwangerschap. Daarom wordt in Nederland het gebruik van de langwerkende luchtwegverwijders nog afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit onderzoek laat zien dat er geen andere medicijnen als vervanging zijn gebruikt. Zelfs de wel aangeraden kortwerkende luchtwegverwijders zijn niet méér voorgeschreven tijdens de zwangerschap.

Goede voorlichting belangrijk

Zwangere vrouwen moeten weten dat de behandeling van astma tijdens de zwangerschap minder risico’s meebrengt dan astma-aanvallen. Het is dan ook erg belangrijk om vrouwen met een kinderwens goed voor te lichten en te wijzen op de risico’s van astma-aanvallen tijdens de zwangerschap.

Help mee om onderzoek mogelijk te maken en meld u aan als collectant.
 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.