Doneer nuBestel gratis

Mensen met astma vaker slaapproblemen

Bijna de helft van de mensen met astma heeft last van slaapproblemen. Dit is 10% meer dan bij mensen zonder astma. Slapeloosheid kan een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld concentratievermogen, humeur en gezondheid.

Goede astma controle en behandeling van verstopte neus kan deze verminderen. Het is dus belangrijk dat artsen bij mensen met astma aandacht besteden aan slaapproblemen.

Onderzoek

Wetenschappers in Zweden onderzochten 25.610 mensen tussen 16 en 75 jaar. Hiervan hadden 1830 mensen astma. Alle deelnemers kregen een vragenlijst over slaapproblemen, astma symptomen en leefstijlfactoren zoals roken en beweging. Bijna de helft van alle mensen met astma hadden last van slaapproblemen. Bij mensen zonder astma was dit maar 37%.

's Nachts klachten

Ruim de helft van mensen met astma en slaapproblemen hadden vooral 's nachts last van astma symptomen, bijvoorbeeld door benauwdheid of kortademigheid. Dit kan te maken hebben met de ernst van de astma of dat mensen hun astma niet goed onder controle hebben. Maar het kan ook los daarvan gezien worden. Sommige onderzoekers denken dat 's nachts meer afweerstoffen in de longen aan het werk zijn, waardoor je meer klachten krijgt. Het is nog onduidelijk of dit klopt en hoe het precies werkt.

Verstopte neus

Bij mensen met astma is het aantal astmaklachten de belangrijkste risicofactor voor slaapproblemen. Twee op de drie mensen met slaapproblemen hadden last van 3 of meer verschillende astmaklachten tegelijk. Een verstopte neus is ook een belangrijke risicofactor: Slapeloosheid kwam zelfs vaker voor bij mensen die alleen last hier last van hadden. De meeste slaapproblemen (55,8%) kwamen echter voor bij mensen die last hadden van zowel een verstopte neus als van astma.

Astma onder controle, minder slaapproblemen

De belangrijkste vondst in deze studie is dat mensen met astma nog steeds slechter slapen dan mensen zonder astma. Dit ondanks de verbeteringen op het gebied van medicatie in de afgelopen 10 jaar. De kans op slaapproblemen hangt voor een groot deel af of iemand goed in staat is om zijn astma onder controle te houden. Maar uit deze studie blijkt ook dat een verstopte neus bijdraagt aan slapeloosheid. Dit is dus een belangrijk punt voor artsen. Daarnaast blijken leefstijlfactoren als overgewicht en roken ook bij te dragen aan slapeloosheid bij mensen met astma.
 

Reacties (15)

@ Anton, U stelt een hele open vraag, vandaar dat wij u algemene informatie geven. Informatie over asbestose is o.a. te lezen op onze website https://www.longfonds.nl/alle-longziekten/asbestose#. Heeft u echter behoefte aan een luisterend oor of wilt u graag meer weten over hoe anderen met de ziekte omgaan dan kunt u terecht bij de Asbestslachtoffers Vereniging Nederland.

Wat kunt u iemand met asbestose adviseren.

Het is heel herkenbaar voor me ik heb dus ook astma en een verstopte neus vooral in de nacht, nu met het warme weer heb ik in de nacht ook een ventilator aan dat werkt verlichtend. Ben vandaag naar de longverpleegkundige geweest en heb nu buiten me twee puffers ( een paarse en een blauwe )en voor de 6e keer een keur prednison:( een inhalator met een grote kogel er in gekregen deze zou het taaie slijm los moeten maken.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email info@longfonds.nl.