Meer risico op gordelroos bij COPD

5
19-04-2011 08:01

Patiënten met COPD hebben een verhoogd risico op het ontstaan van gordelroos, ontdekten onderzoekers uit Taiwan. Deze aandoening, ook wel herpes zoster genoemd, komt relatief vaak voor bij mensen bij wie het immuunsysteem niet optimaal functioneert, bijvoorbeeld bij patiënten met hiv of met een reumatische aandoening.

De onderzoekers vergeleken 8486 mensen met COPD met 33.944 mensen zonder COPD. In de groep COPD-patiënten werd een bijna twee keer zo hoog risico gezien op het ontstaan van gordelroos. Toen de groep patiënten verder werd opgesplitst, bleek het risico op het ontstaan van gordelroos het grootst bij patiënten die ontstekingsremmers in de vorm van tabletten gebruiken, zoals prednison. Deze middelen onderdrukken namelijk de reactie van het immuunsysteem. De kans was drie keer zo groot als bij mensen zonder COPD. De onderzoekers denken dat ook bij COPD-patiënten een verstoord immuunsysteem leidt tot meer kans op gordelroos. Omdat deze ziekte tot vervelende klachten kan leiden, raden de onderzoekers aan om patiënten met COPD te vaccineren tegen gordelroos. Of en wanneer deze suggestie van de onderzoekers in de praktijk toegepast gaat worden, is niet bekend.

Reageer op dit bericht Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Reacties (5)
Kan deze vaccinatie nu al plaats vinden? Dit na overleg met de longarts? Met vriendelijke groet, K.Grootenboer
Klaas Grootenboer 21-04-2011 20:28
Volgens eerdere informatie krijg je toch alleen gordelroos als volwassene als je geen mazelen hebt gehad? Klopt dat dan niet meer?
Willy Houwer 22-04-2011 12:58
Klopt.Ben COPD-er en heb ook heftige gordelroos gehad.
Kees Leenhouts 26-04-2011 14:24
klopt niet, in 2003 kreeg ik bij mijn ernstige COPD ook gordelroos over een groot gebied. Te laat naar de huisarts gegaan dus een kuurtje tegen ....? hielp niet meer. Nog steeds heb ik veel pijn en slik ik pijnstillers. Dankzij deze akelige pijn zijn veel van mijn kennissen zonder COPD op tijd naar de huisarts gegaan om een kuurtje te slikken waarbij de gevolgen beperkt blijven. misschien kan het Longfonds eens uitgebreider stil staan bij de symptonen en de vereiste actie bij gordelroos. gordelroos heeft niets met mazelen te maken, wel met waterpokken meen ik.
maaike. n. 10-05-2011 16:20
Ik ben een vrouw van 61 jaar en 6 januari 2011 kreeg ik weer last van mijn astma en omdat ik beroerd ben van een kuur prednison heeft mijn huisarts een kuur dexamethason voorgeschreven om dat te proberen. Dat heb ik 5 dagen volgehouden, was er zo hondsberoerd van dat ik in overleg met de huisarts in 2 dagen heb afgebouwd. Kort erna brak er gordelroos uit op mijn hoofd. Ik had meteen al een gevoel dat de oorzaak gezocht moest worden bij de dexamethason. De huisarts wilde me anti-depressiva voorschrijven voor de gordelroos maar dat heb ik geweigerd. Heb me gewend tot een homeopaat en die heeft me druppels gegeven van het Herpus Zoster virus en mijn hoofd behandeld door er elektromagnetische "lampen" op te zetten. Ik was er snel vanaf en het heeft zich niet uitgebreid.
Marijke van den... 18-05-2011 12:29
Reageer
Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.